Do soutěže Král výčepních přihlásil znojemský pivovar ženu
28.02.2000 | Zemské noviny
ZN 28.2.2000
Do souteže Král výcepních prihlásil znojemský pivovar ženu
Brno - Jednu z pouhých dvou žen, které vcera v Brne spolu s ctyriadvaceti muži bojovaly o prestižní titul Král výcepních 2000, prihlásil do souteže znojemský pivovar. "Když za mnou z pivovaru poprvé prišli, nechtela jsem o nejaké souteži ani slyšet. Nakonec jsem stejne podlehla," priznala Anna Capounová ze Želetic na Znojemsku. Majitelka malé venkovské restaurace v souteži s výcepními z renomovaných restaurací a hotelu z celé republiky obhajovala lonské deváté místo. "Na hospode jsem v nájmu. Co si neudelám, nemám. Ale chlapi jsou hodní, urcite mi drží palce. S mužskými se to musí umet, pak je práce v hospode i pro ženu potešením," lišácky se smeje. "Dám si panáka a jdu na to," prohlásila pred zahájením souteže. "Nejtežší je udelat na pivu tu správnou penu. Každé pivo se chová jinak. Na plzenském se vytvorí hustá hutná pena, Starobrno ji má zase mnohem ridší. Hodne také záleží na tvaru sklenice. Do buclatejší cíše je to jednodušší, do džbánku s otevreným hrdlem už musíte více carovat. Tocím u nás pouze znojemské pivo a to se chová také jinak." Soutežící výcepní musí v casovém limitu natocit presnou míru s kvalitní penou, jejíž výška je bodove hodnocena. Porota hodnotí také celkový vizuální a "umelecký" dojem. Znalci zahrnou do hodnocení individuální pohled, jak si predstavují správné a pekne natocené pivo. Za znalce piva se Anna Capounová nepovažuje: "Piva se napiji, džbánek oroseného mi zachutná. Do znalce mám ale daleko." S tocením piva je to prý stejne jako s každou jinou prací. "Clovek dostane rutinu výcepního do krve docela brzy. K soutežení v remesle už to chce odvahu. Zvencí každá soutež vypadá jako legrace, ale ona to zas taková legrace není," uzavrela Capounová. Vítezem letošního rocníku se stal Štefan Vrba z Jihoceské pivnice Gambrinus v Ostrave.
Výcepní Anna Capounová tvrdí, že nejvetší problém je vytvorit na pivu správnou penu.
Foto Michal Ružicka
Bohumil Malášek
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)