ČZU má nový pavilon zaměřený na praktickou výuku potravinářství
29.06.2022 | ČTK
Na České zemědělské univerzitě se dnes slavnostně otevřelo výukové centrum zpracování zemědělských produktů. Takzvaný potravinářský pavilon bude sloužit hlavně studentům programů zaměřených na potravinářství, výživu nebo kvalitu zemědělské produkce na fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Pavilon umožňuje studentům možnost zapojit se přímo do výrobního procesu v šesti potravinářských provozech.
"Pavilon dokáže demonstrovat celý životní cyklus potraviny od suroviny, přes její zpracování, různé technologické procesy až do výrobku, případně do pokrmu. Umožňuje i hodnocení potraviny i dopadu stravování na lidského jedince," řekl ředitel pavilonu David Farský.
Studentům dává možnost zapojit se do výrobního procesu zpracování masa, mléka, ovoce a zeleniny. Kromě toho je tam také pekárna s cukrárnou, lisovna olejů a malý pivovar. "Jsme zde připraveni studentům nabídnout adekvátní zkušenost, aby až absolvují, tak byli na trhu práce maximálně připravení, a poptávka po studentech s těmito znalostmi je značná," dodal Farský.
Stavba začala 2. června 2020 a investice podle Farského vyšla na téměř 450 milionů korun. Univerzita na stavbu získala více než 398 milionů korun z fondů Evropské unie.
Studenti budou mít možnost využít senzorické laboratoře, kde se mohou seznámit s metodami hodnocení kvality potravin vyprodukovaných na školním statku, v zahradách nebo sadech. Slouží k analýze chutě, vůně, textury či vzhledu potravin. V pavilonu vznikne také gastronomický provoz a nutriční poradenství.
Podle děkana fakulty Josefa Soukupa nový pavilon umožní studentům propojit teoretickou a praktickou výuku."Podobné potravinářské provozy pomalu vznikají i přímo v zemědělské prvovýrobě. I to je pro absolventy fakulty výzva k jejich uplatnění. Na pracovním trhu tito technologové velmi chybí," dodal.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Nedostatek lesního medu musí výrobci řešit dovozem ze Španělska i Argentiny (12.08.2022)
- 30 let zpět: Kvalita potravin kulhala, inspekce rozdala osmnáct set pokut (12.08.2022)
- Ceny uměle nezvyšujeme, náklady rostou o sta procent, tvrdí potravináři (11.08.2022)
- Nebezpečná sůl: Vědci přišli s řešením, jak ji vynechat a uchránit si zdraví (11.08.2022)
- Potravinářská inspekce zakázala „čaj“ yerba maté s pesticidy (10.08.2022)
- Tradiční Chodské slavnosti se blíží. Pekaři připravují desetitisíce koláčů (10.08.2022)
- Ve 2. čtvrtletí strmě vzrostly ceny zemědělských výrobců, výroba masa klesla (10.08.2022)
- Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou (10.08.2022)
- Tesco rozšiřuje dostupnost Online nákupů, nově zaváží v Mostě, Chebu a Trutnově. (10.08.2022)
- Zdražování piva ho přimělo k vlastní výrobě, ročně Skot ušetří desítky tisíc (09.08.2022)