ČZPI zjistila falšování potravin hovězím
06.03.2001 | Hospodářské noviny
ČZPI zjistila 9 případů falšování potravinářských výrobků hovězím
Devět případů prokázané přítomnosti hovězího masa zjistila od ledna z 65 analýz masných výrobků Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). Hovězí bílkovina přitom nebyla ve výrobcích deklarována. Šlo o šest tuzemských a tři zahraniční výrobky z Maďarska, Rakouska a Španělska. "Inspekce došetřuje dovozce a poté předá případy kompetentní Státní veterinární správě," řekl dnes na veletrhu Salima v Brně ústřední ředitel ČZPI Jakub Šebesta.
Hloubkovou kontrolu zahájila inspekce v obchodní síti na základě výskytu nemoci BSE v Evropě. Podle Šebesty prokázali inspektoři hovězí bílkovinu v dovezených párcích, lahůdkovém
salámu s česnekem a trvanlivém salámu. ČZPI nyní zjišťuje, zda se hovězí maso dostalo do lahůdek před nebo po zavedení mimořádných opatření proti BSE. Dovoz hovězího a výrobků z něj ze Španělska do ČR je přitom zakázán. "Správní řízení dosud zahájeno nebylo," uvedl. V případě prokázání "falšování masa" udělila inspekce loni pokutu 300.000 korun. "Odběry vzorků i analýzy budou pokračovat a spolu s veterináři vydáme v krátké době tiskovou zprávu o celé věci,"dodal Šebesta.
ČZPI loni provedla 31.807 kontrol v malo i velkoobchodech, ve výrobě i v restauracích. Zjistila 10.875 nevyhovujících vzorků potravin a tabákových výrobků, z toho 178 výrobků bylo zcela
závadných. Za porušení zákonných norem uložila inspekce loni 2874 pokut ve výši 31,382 miliónu korun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



