Cukrovary koncentrují své kapacity
24.08.2000 | Hospodářské noviny
Z loňských sedmi výroben se jich letošní kampaně zúčastní jen pět
Cukr začíná vyrábět stále méně podniků, i v případě nižších úrod řepy jeho nedostatek nehrozí.
V roce 1997 slovenské cukrovary prodaly na vnitřní trh 190 000 tun cukru, loni i předloni to bylo už o 50 000 tun méně. Snížily se i plochy cukrové řepy z téměř 50 000 ha v roce 1997 na současných 30 000. Letošní úroda je postižena dlouhotrvajícím suchem. Zatímco loni jí zemědělci vypěstovali v průměru 43,5 t z hektaru a v pěstitelském regionu Juhocukru až přes 50 t/ha, letošní odhady se pohybují do 35 t/ha. I proto cukrovarnické společnosti racionalizují své výrobní kapacity. Letošní kampaně se zúčastní asi jen pět cukrovarů, což je jen polovina ze stavu v roce 1990. Slovenský cukrovarnický průmysl přitom ovládají tři společnosti, Eastern Sugar s anglicko-francouzským kapitálem, Juhocukor v Dunajské Stredě, rakouská Agrana s cukrovary v Rimavské Sobotě a Seredi. Přes dvě pětiny celkové produkce cukru pochází od společnosti Word, která je tvořena kapitálem koncernu Nordzucker AG, francouzské společnosti Union SDA a slovenského Sugar Industry. Vlastní čtyři cukrovary v Trnavě, Trenčianské Teplé, Šuranech a Sládkovičově. Ve dvou posledních však zastavuje letos činnost. Naproti tomu Povážský cukrovar v Trenčianské Teplé se připravuje na rozsáhlou modernizaci, která si vyžádá téměř 1,3 miliardy Sk. Zvýší to jeho kapacitu zpracování řepy ze současných 2400 tun na 5500 tun denně.
Při optimistickém odhadu se letos očekává úroda 1,4 miliónu tun cukrovky, z níž lze vyrobit 160 až 170 tisíc tun cukru, což je roční spotřeba země. Producenti reálně očekávají, že to však bude jen kolem jednoho miliónu tun, z něhož v závislosti na cukernatosti lze získat 110 až 130 tisíc tun cukru. S přebytkem z loňska, kterého mají zpracovatelé ve skladech v objemu 45 až 50 tisíc tun, by tak mělo být cukru pro domácí spotřebu dost.
Blanka Sáková, Bratislava
Další články v kategorii Potravinářství
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)