ČR přebírá iniciativu v prevenci BSE
24.01.2001 | Agris
Jak na půdě členských zemí Evropské unie, tak v zemích CEFTA hodlá ministr zemědělství ČR Jan Fencl inicovat jednání vedoucí k prevenci šíření nemoci šílených krav a následné důvěře spotřebitelů k hovězímu masu. Uvedl to při svém návratu z mezinárodního zemědělského veletrhu Grune Woche.
S rakouským ministrem zemědělství Montererem hodlá například Fencl zahájit bilaterární jednání, které by mohlo vést k dohodě o pravidlech označování testovaných zvířat certifikátem v případě, že by vyšetření dopadlo negativně. Spotřebitel by tak měl podle Fencla záruku, že maso z takto certifikovaných kusů je bezpečné. První jednání mezi oběma zeměmi proběhnou podle Fencla na úrovni expertů, jimiž budou ředitelé veterinárních správ.
Také na úrovni CEFTA hodlá český ministr iniciovat kontakty, kde by se "v prvé fázi jednotlivé země informovaly o tom, jak která straně postupuje v prevenci BSE, a následně by se hledala východiska ze současné situace s cílem udržet toto teritorium, kde zatím prokazatelně nedošlo k výskytu BSE, prosté této nákazy. "Hovořil jsme na veletrhu se svým polským i maďarským kolegou, a oba mou myšlenku přijali. V nejkratší možné době by tedy mohlo proběhnout z iniciativy české strany setkání ministrů zemědělství zemí CEFTA, zřejmě v ČR, na němž bychom se pokusili formulovat postupové kroky, kterými bychom konzumentům sdělili, že to, co jim nabízíme, je prokazatelně bezpečné," řekl ministr.
Fencl také informoval o své plánované cestě do Švédska, které je v současné době předsednickou zemí EU ještě v době tohoto předsednictví, a připravovaných jednáních se svým belgickým kolegou, zejména na téma zdokonalování evidence a identifikace skotu a prasat. "Belgie je spolu s Nizozemskem jednou ze zemí, se kterými spolupracujeme na systému administrativně informačního a kontrolního systému a od nichž využíváme i některé jejich software," podotkl Fencl.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



