Ceny masa koncem roku stoupnou
04.11.1999 | Lidové noviny
LN 4.11.1999
Ceny masa koncem roku stoupnou
Dramatickému zdražení se nevyhne veprové maso. Cena hovezího stoupne méne.
PRAHA Nárust cen masa bude i nadále pokracovat. Predevším u veprového cekají jeho prodejci citelný cenový skok, u nekterých druhu masa pujde dokonce o nekolik korun za kilogram. "Již nekolik mesícu rostou ceny veprového masa a s príchodem konce kalendárního roku bude jejich vzestup i nadále pokracovat," tvrdí majitel nekolika reznictví v Praze Miroslav Gaube. U hovezího nebude zdražení tak dramatické. "V cervenci stál kilogram veprové kýty 86 korun, ted ji prodáváme za 92 a lze ocekávat, že do konce roku vzroste minimálne na 109 korun za kilo," pocítá Gaube. "Tak to pujde až do konce roku, kdy je o maso velký zájem, v lednu príštího roku lze naopak ocekávat desetiaž patnáctiprocentní propad cen," vysvetlil Gaube. Méne dramatický rust cen na pultech obchodu lze ocekávat u hovezího masa. Zadní hovezí, které stojí v prumeru 125 korun za kilogram, bude pred koncem roku k dostání za 129 až 135 korun, prední a zadní hovezí podraží maximálne o šest korun. Velké zdražování veprového odstartovali v polovine letošního roku pravdepodobne jeho producenti. Z 22 korun za kilogram živé váhy z pocátku roku se vyšplhaly až na zhruba 37 korun. To potvrdil i predseda Svazu chovatelu prasat v Cechách a na Morave Jirí Goby. Pocátkem letošního roku podle nej zaplavily trh s veprovým levné, dotované dovozy masa ze zemí Evropské unie a stlacily ceny až na 22 Kc za kilogram živé váhy. Podle nej ale již nákupní ceny v budoucnu príliš neporostou. "Nemely by prekrocit cenu 40 korun," dodal Goby.
Hovezí bez výkyvu
Po celý rok zustávají na zhruba stejné hladine nákupní ceny skotu. Potvrdil to i výkonný reditel spolecnosti Maso Planá Emil Kasper. Podle jeho slov nelze pocítat s nejakými výkyvy ani v nejbližších mesících. Zemedelci by tak meli dostat za kilogram živé váhy jatecních býku 40 korun a za krávu zhruba 27 Kc. Bez výrazných cenových skoku by letošní rok melo prežít drubeží maso, vývoj v príštím roce zatím drubežárny odmítají komentovat. Obchodní reditel drubežárny Klatovy Karel Kura dokonce rekl, že cím víc se o kuratech píše, tím více jim je to na škodu. On sám by prý byl nejradeji, kdyby se o této problematice vubec nepsalo.
Vadim Fojtík
Další články v kategorii Potravinářství
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)