Čechům zachutnalo pštrosí maso
08.03.2001 | Hospodářské noviny
Chov pštrosů je ve srovnáni s hovězím několikanásobně výhodnější
Jaroslav Novák
Narůstající problémy s hovězím zvyšují poptávku po alternativních druzích masa. Růst odbytu očekávají oborníci hlavně u masa pštrosího, které je hovězímu nejvíce podobné. V současnosti je v České republice zhruba 270 chovatelů, s asi 4700 kusy pštrosů dvouprstých. Celková spotřeba tohoto masa se v loňském roce pohybovala okolo 15 600 kilogramů. Předseda Českého svazu chovatelů pštrosů Stanislav Kobes však očekává, že počet kusů se letos ještě zvýší zhruba o třetinu.
»Poptávka roste stále silněji,« řekl HN Stanislav Kobes. »Zatímco dříve jsme některé obchodní řetězce zásobovali jednou měsíčně, v současnosti jsme intervaly dodávek museli zkrátit na polovinu.«
Cena vykostěného masa se pohybuje okolo 260 korun za kilogram a podle majitelky Potravin ve Svitavách Dany Nováčkové se nejvíce prodávalo o Vánocích.
Podle chovatelů jsou pštrosi po ekonomické stránce nejvýhodnější podnikání v oblasti chovu užitkových zvířat. Jateční hmotnosti (100 kg) dosahuje pštros v jednom roce. To je o 100 dní méně něž. u hovězího dobytka. Průměrná cena za kilogram živé váhy je asi 150 korun, tedy pětkrát víc něž u hovězího. Maso pštrosa obsahuje velmi málo tuku, v čemž předčí i krůtí a je výrazně červené.
Kromě masa lze ze pštrosa zužitkovat rovněž kůži, která se považuje za jednu z nejkvalitnějších vůbec. Cena dámské kabelky vyrobené ze pštrosí kůže se ve Spojených státech pohybuje okolo 500 dolarů. Pštrosí peří je vyhledávanou surovinou v oděvním a zábavním průmyslu. Pštrosí vejce vydá za 24 vajec slepičích. Pštros je velmi nenáročný na chov. Pro ustájení vyhovují lehké stavby s travnatými výběhy. Dospělí jedinci snášejí dobře i teploty nižší než -20 ° C.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



