Čech přenesl evropské pekařské řemeslo na Bali. Ve vlastní pekárně peče kváskový chléb, bagety i vánoční štolu

České pekařské řemeslo se čile rozvíjí i v daleké Indonésii. Před třemi lety otevřel Jiří Hájek na Bali pekárnu a kavárnu s názvem Coffee ‚n‘ Oven. Čerstvé a voňavé pečivo se stalo obrovským lákadlem pro turisty. Pekárně se začalo dařit a nyní plánují založení dalších poboček.

Čerstvé pečivo je turistickým lákadlem

Pekárna Jiřího Hájka je pro obyvatele Bali mírnou zvláštností, neboť v Coffee ‚n‘ Oven pečou český chléb, italské ciabatty, francouzské bagety, briošky či croissanty. Pro místní netradiční sortiment, kterému postupně přichází na chuť. Rustikální chléb, který má blízko k chlebu Šumava, pečou v české pekárně Coffee ‚n‘ Oven z vlastního kvásku.

Čerstvé a voňavé pečivo je obrovským lákadlem pro turisty, kterých je na Bali nespočet. Pekárnu navštěvují především Australané, Francouzi, Němci, Italové i Češi, kteří na ostrově žijí nebo tráví dovolenou.

Cukráři na Bali se naučili péct českou vánoční štolu

V pekárně a cukrárně Jiřího Hájka se střídá kolektiv přibližně čtyřiadvaceti lidí s rozdílnou mentalitou a gastronomickými znalostmi, než které známe z Evropy. Přesto se Jiřímu Hájkovi podařilo sestavit tým cukrářů, kteří pečou podle tradičních receptů italské panettone i českou vánoční štolu s marcipánem.

Náklady pekárně zvyšuje dovoz mouky z Evropy

Vyrábět typické evropské pečivo na asijském kontinentu není zrovna jednoduché. Tamní mouka je pro evropské pečivo naprosto nevhodná. Chléb, bagety, ciabatty a další pečivo z ní nelze upéct. Jiří Hájek si proto nechává dovážet mouku z Itálie, Francie, Německa a Japonska. Dovoz se ale promítá do nákladů. Kilogram mouky z dovozu stojí až 150 korun. Se stále plnou pekárnou zákazníků si pekárna Coffee ‚n‘ Oven může vyšší výrobní náklady dovolit.

Úspěšný koncept plánuje rozšíření

Coffee ‚n‘ Oven se nachází v ráji surfařů, ve městě Canggu. S chodem pekárny a jejím rozvojem pomáhá Jiřímu Hájkovi jeho dcera Karolína.  Nyní společně plánují novou pobočku v Canggu a otevření pobočky na poloostrově Bukit. Právě na jižním výběžku Bali, poloostrově Bukit se nachází mnoho hotelů a vil se zahraničními rezidenty. A přitom schází podobná pekárna. Odhaluje své plány Jiří Hájek, který evropské a z části i české pekařské řemeslo přenesl na Bali.

 

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info