Francouzský sýr Raclette se preventivně stahuje
18.03.2025 | SVS ČR
V Praze dne 17. 3. 2025
Státní veterinární správa (SVS) informuje o preventivním stahování z prodeje sýru Raclette od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Důvodem stahování je 11 pacientů s hemolyticko-uremickým syndromem ve Francii. Případy mohou souviset s konzumací uvedeného sýra, který by mohl obsahovat nebezpečnou bakterii E. coli, jež může výše uvedené onemocnění způsobit. Do České republiky se dostalo přes 130 kusů sýra. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli rozhodně konzumovat a mohou jej vrátit v prodejnách sítě Makro.
SVS se o případu dozvěděla od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, kterým se členské státy EU informují o přítomnosti problematických potravin na trhu. Dle aktuálních informací bylo do ČR dodáno celkem 132 ks sýra, ty byly prodány konečným spotřebitelům prostřednictvím sítě Makro.
Identifikace výrobku:
Název: Assiette pour Raclette sýr chlaz. 540 g
Množství: 132 kusů
Datum spotřeby: 12.2., 26.2., 26.3., 2.4 a 16.4. 2025
Výrobce: Jean Perrin, Francie
Příjemce v ČR: LAKTOIMPEX s.r.o.
Původcem výše zmíněného nebezpečného onemocnění bývá Shiga toxin-produkující bakterie E. coli neboli STEC. Přestože dle informací od francouzských dozorových orgánů dosavadní analýzy přítomnost STEC v uvedeném sýru neprokázaly, výrobce preventivně produkt z trhu stahuje. Konzumace potravin kontaminovaných bakterií STEC je riskantní zejména pro zranitelné skupiny jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy. Může u nakažených způsobit krvavé průjmy, které se mohou vyvinout až ve velmi závažný hemolyticko-uremickým syndromem při němž dochází k selhání ledvin pacienta a ohrožení jeho života.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Výroba jehněčího v ČR klesá od roku 2019, poptávka roste o Velikonocích (21.04.2025)
- Lidem se vrací nákupní apetit. Jsou vybíravější a chtějí kvalitní potraviny (18.04.2025)
- Prouza: Zdražování potravin způsobují hlavně rostoucí ceny od dodavatelů (17.04.2025)
- Celosvětová spotřeba vína byla loni nejslabší za více než 60 let (17.04.2025)
- Čokoládové výrobky zdražují, ztenčují a zmenšují se. Ceny kakaa jsou rekordní (17.04.2025)
- Velikonoční pečení podraží: Víme, kolik v akci stojí máslo, vejce či mouka (17.04.2025)
- Španělsko změní stravování ve školách, požaduje více ryb a vstřícnost k veganům (17.04.2025)
- Místo vajec mohou v Americe barvit marshmallows. Firma reaguje na vaječnou krizi (16.04.2025)
- Pražané objevili kult dobrého chleba. Kde se peče nejkřupavější a proč si za něj lidé rádi připlatí? (16.04.2025)
- Mendelova univerzita v Brně má zařízení na zpracování gastroodpadu z menzy (16.04.2025)