Italská vláda chce vykázat mouky z hmyzu do speciálních regálů
24.03.2023 | ČTK
Mouky z hmyzu bude v Itálii možné prodávat jen ve speciálně označených regálech. Rozhodla o tom dnes italská vláda, která schválila příslušné dekrety o regulaci prodeje těchto potravin. Výrobci, kteří chtějí tento typ mouky používat, budou na obalech svých produktů muset uvádět informace o zdravotních rizicích. Z mouky z hmyzu nebudou smět být vyráběny klasické italské potraviny, tedy pizza a těstoviny, píše agentura APA. Vládní nařízení ještě prověří Evropská komise.
Podle italské vlády je nutné, aby spotřebitelé měli při nákupu co nejvíce informací. Regulace se týká čtyř druhů mouky, vyráběné ze cvrčků, larev či sarančat. Výrobky obsahující tuto mouku budou muset být příslušným způsobem označené a na obalu mít vypsána možná zdravotní rizika spojená s konzumací.
"Kdo kupuje tyto výrobky, musí se dozvědět, že existuje riziko alergické reakce, které nyní nejsme schopni kvantifikovat," uvedl ministr zdravotnictví Orazio Schillacci.
Vládní výnosy také nařizují, aby mouky z hmyzu byly v obchodech prodávané ve speciálně vyznačených regálech.
Větší transparentnost uvítal šéf firmy Nutrinsect, který se výrobou potravin z hmyzu zabývá, José Francesco Cianni. Kritizoval ale "jasné negativní zabarvení", které schvalování výnosů doprovází. Nelíbí se mu ani omezení, podle kterého nebude možné používat mouku z hmyzu pro výrobu pizzy a těstovin. Podle Cianniho to odporuje unijním pravidlům.
Spotřebu potravin z hmyzu umožňují nařízení Evropské unie. Podle svazu italských zemědělců Coldiretti však italští spotřebitelé nebudou mít o takové potraviny velký zájem. Svaz poukazuje na průzkum, který si nechal udělat v únoru, podle kterého 54 procent Italů odmítá pojídat hmyz. Podobný názor dnes vyjádřil i ministr zemědělství Francesco Lollobrigida.
jkh jd
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vyškovská pekárna se po nuceném uzavření vrací na scénu (31.05.2023)
- Ministerstvo zdravotnictví i MMR chtějí nižší DPH na rostlinné mléko (30.05.2023)
- DPA: Žabí stehýnka - pochoutka, která s sebou nese problém pro životní prostředí (30.05.2023)
- Počet malých obchodů s potravinami loni v Česku klesl o 166 na 11.829 (30.05.2023)
- Omáčky podle vlastní receptury. Dávkovač vytvoří až dvě stě různých příchutí (29.05.2023)
- Skupina Michelské pekárny loni prohloubila ztrátu, tržby ale rostly (29.05.2023)
- Obchodníci loni na cukru vydělali 500 mil. Kč, dohody existují, řekl ČTK Maier (29.05.2023)
- Senzorika se v potravinářství musí pravidelně trénovat (26.05.2023)
- Bernard se ptá na kvalitu piva zákazníků přímo u výčepu (26.05.2023)
- Řetězce diskriminují výrobce potravin. Mají příliš vysoké marže, říká Jiří Milek (26.05.2023)