Vinaři z Česka získali ve Španělsku na Bacchus Madrid dvě velké zlaté medaile
13.05.2024 | ČTK
Dvě velké zlaté a 28 zlatých medailí získali vinaři z České republiky na soutěži Bacchus Madrid ve Španělsku. Nejúspěšnější bylo milotické vinařství B/V, které získalo jednu velkou zlatou a 13 zlatých medailí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Vinařský fond, který účast českých vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.
Letos odborníci ve Španělsku posuzovali 1500 vzorků. Velkou zlatou medaili získalo Rulandské šedé, Perná, Kotelná 2018 výběr z hroznů vinařství Mikrosvín Mikulov a Rulandské bílé Reserva Barrique milotického B/V vinařství.
Španělské terroir a charakter jejich vín se od těch tuzemských velmi odlišují, ale o to víc nás na soutěži vítají. Naše vína ze severněji položených oblastí jsou proti španělským svěží a mají šťavnaté kyseliny, čímž si porotce umíme získat,“ uvedla Dagmar Fialová, marketingová ředitelka Národního vinařského centra, které českou účast na soutěžích koordinuje.
Soutěž Bacchus Madrid je jednou nejvýznamnějších vinařských akcí ve Španělsku. Pravidelně ji pořádá Unie španělských degustátorů pod patronátem Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Letošní ročník byl dvaadvacátý.
Na specializované soutěži odrůdy Sauvignon nazvané Sauvignon Selection (dříve Concours Mondial du Sauvignon), která se v dubnu konala v Rakousku, uspěla čtyři moravská vinařství. Zlatou medaili za svá vína získala Vinařství Sv. Barbora, Vinné sklepy Skalák i Vinařství Václav Šalša. Za šumivé víno získal medaili i Vinselekt Michlovský.
Moravská vína obstála v konkurenci 1300 vín z celého světa. "Sauvignon je oblíbená odrůda, která má v různých zemích řadu chuťových podob, proto dává smysl, aby se konala speciální soutěž věnovaná jen jim a cuvée, v nichž právě tato odrůda převažuje. Výsledky soutěže jsou pro nás potěšující zprávou, jak dobře se této odrůdě umíme věnovat a uplatnit ji v mezinárodní konkurenci," dodala Fialová.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek (23.05.2024)
- Tacos, burritos a gyros jsou sendviče, rozhodl americký soud (23.05.2024)
- O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA (23.05.2024)
- BBC News: Kolem indického koření víří pochyby, zda není zdravotně závadné (22.05.2024)
- Nejhorším jídlem na světě bylo vyhlášeno kari s rybími vnitřnostmi. V žebříčku jsou i dva české pokrmy (22.05.2024)
- Praha rozšíří svoz zbytků jídla ze škol i na domovy pro seniory (22.05.2024)
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)