Bohatství mají lidé nejen ve zlatě, ale také ve víně, tvrdí znal
24.09.1999 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 24.9.1999
Bohatství mají lidé nejen ve zlate, ale také ve víne, tvrdí znalec Beseda
Praha - O kulture pití vína jiste vedí takové národy, jako jsou Francouzi, Italové nebo Španelé. Pražané spíše holdují pivu a mnohdy nejsou schopni rozeznat kvalitní Beaujolais od nepríliš vydarené Frankovky v litrové lahvi. Nejen byznys, ale i touha naucit Cechy víno skutecne vychutnávat a umet ho ocenit, privedla zpet do hlavního mesta emigranta Tomáše Besedu. Ten je nyní majitelem Národní banky vín, která sídlí nedaleko Karlova mostu. "U nás lidé kupují hlavne obsah a víno konzumují s práteli. Kdybyste prišli napríklad v Itálii do restaurace a objednali si víno bez jídla, cíšník by na vás koukal jako na blázny," ríká Beseda. "Dobrý pokrm zvýraznuje chut dobrého vína a naopak," dodává. Lásku k vínu mají Besedovi v rodine. Otec Tomáše se zasadil v roce 1967 o otevrení první družstevní vinárny, která nespadala pod sít státních podniku RaJ proslulou Lišku Bystroušku. Otevíral ji Jan Werich a stala se oblíbeným místem setkávání umelcu. V devetašedesátém Tomášuv otec odjel do Švýcarska, kde si založil sít restaurací a pozdeji se stal nákupcím a dovozcem vín. Tomáš Beseda jej následoval o osmnáct let pozdeji. "Po chvíli rozkoukávání jsem zacal jezdit s otcem. Atmosféra pri nákupu vína me naprosto nadchla a zacal jsem se ucit víno poznávat nejen v praxi, ale i na ruzných rekvalifikacních kursech po Evrope," vzpomíná. Do metropole se vrátil dva roky po revoluci. "Cítil jsem, že je tu díra, a lidé se zde chovají k vínu jako k levnému alkoholu," lící. Beseda po návratu založil velkoobchod s vínem, které prodával hotelum a restauracím. "O problematiku vinarství však nemeli zájem a takový obchod mne neuspokojoval," ríká. Proto se Beseda rozhodl k podniku u nás ojedinelému a na Albertove založil vinotéku. Víno prodával znalcum a budoval si vlastní archiv. "Lidé cestovali, poznávali cizí kultury a zacali mnohem více kupovat kvalitní víno. Nejakou dobu jsem byl na trhu sám, postupne však vinoték pribývalo. Pocítil jsem potrebu nabídnout neco nového a krám jsem prodal," poznamenává. Poté Beseda založil podnik Národní banka vín. "Bohatství už nemají lidé jen ve špercích a zlate, ale i ve víne. Nabídli jsme proto milovníkum vína, aby u nás své poklady v bezpecí uložili," sdeluje. Ten, kdo se predem objedná, muže v bance vín i nakoupit, jelikož Besedova firma oslovuje i lidi, kterí vlastní vinotéky a sklepy. "Klient prijde, vezmeme ho do sklepu a s profesionálními ochutnávaci hledá víno, které se presne trefí do jeho chuti. Když je spokojen, muže si vybrat," popisuje chod podniku muž, který také degustuje vína v kontrolní komisi ministerstva zemedelství a o víne prednáší. "Kvalitní víno se pozná podle barvy, vune a chuti. Kdo chce vínu porozumet doopravdy, musí je hlavne pít," tvrdí Beseda.
EGON DITMAR, PETR KOLÁR
Další články v kategorii Potravinářství
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)