Bernard: Boj o trh je nekorektní
28.02.2001 | Hospodářské noviny
Bitva o to, jaké pivo se bude točit v té či oné hospodě, je naprosto nekorektní. Tvrdí to alespoň šéf humpoleckého pivovaru a známý zastánce menších producentů Stanislav Bernard.
Podle něj používají hlavně velké tuzemské pivovary při získávání odbytu v restauracích statisícové částky určené pro hostinského za to, že se v podniku bude pít právě jejich mok.
»Nových hospod již tolik nevzniká, a tak se při zvyšování podílu na trhu největší pivovary musejí soustředit na stávající zařízení. Svůj postup velcí výrobci například zlegalizují tím, že s provozovatelem podniku uzavřou smlouvu o reklamě třeba na deset let,« tvrdí Bernard.
Jeho slova potvrzuje i předseda představenstva Pivovaru Černá Hora Jiří Fusek. »Hlavně v poslední době tuto politiku velkých pivovarů výřazněji pociťujeme. Kdybychom postupovali stejně jako oni, bankrot by nás asi neminul,« řekl Fusek. Podle něj se největší pivovary při zmíněné praxi zaměřují především na restaurace s vyšší výtočí.
»Pokud má někdo pocit, že je diskriminován, může podat podnět na šetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se záležitostí bude zabývat,« uvedl pouze k celé situaci Josef Machů z odboru tisku a informací úřadu. Fusek ale včera sdělil, že »malé pivovary se již chystají v této souvislosti na antimonopolní úřad obrátit«.
Jaroslav Pomp, mluvčí Plzeňského Prazdroje, největší tuzemské pivovarnické skupiny, konstatoval, že jeho společnost nikdy v minulosti k podobným praktikám nepřistoupila.
»Víme o tom, že některé pivovary takovou praxi zastávají, ale my ji nevyužíváme. Snažíme se jít spíše cestou vlastních sítí restaurací na bázi frančízinku,« řekl zástupce dvojky trhu, Pražských pivovarů, který si nepřál zveřejnit své jméno.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



