Belgie bude dál prosazovat značku "pravé" čokolády

BRUSEL 16. března (zpravodajka ČTK) - Středeční rozhodnutí Evropského parlamentu o povolení používání rostlinných tuků při výrobě čokolády se sice dalo očekávat, Belgie, která je jednou z "čokoládových" světových velmocí, je však přesto zklamána. "Belgie nedostala takovou čokoládu, jakou si přála," konstatoval dnes deník La Libre Belgique.

Valná většina poslanců EP se po čtyřleté diskusi přiklonila k možnosti vyrábět čokoládu i za použití šesti různých druhů rostlinných tuků, jejichž obsah může dosáhnout maximálně pěti procent. Belgičtí producenti však tvrdí, že kvalitní čokoláda má obsahovat pouze kakaové máslo a prosazují proto zavedení viditelného označení na obalu pro "pravou" čokoládu.

Belgický poslanec Zelených v EP Paul Lannoye se domnívá, že výrobci čokolády i představitelé belgického státu by měli zesílit boj za viditelné označení čokolády "nejvyšší kvality" v nadcházejících třech letech, kdy jednotlivé členské země Evropské unie budou přejímat schválené nařízení do národních legislativ. Na základě direktivy EU totiž bude muset Belgie prodej čokolády obsahující rostlinné tuky na svém území povolit.

Na rozdíl od Belgie však podle La Libre Belgique přivítali schválení nařízení výrobci čokolády v Británii a ve Skandinávii, kteří již dlouhou dobu používají při výrobě této pochutiny rostlinné tuky. Němečtí producenti oproti tomu zůstanou "věrní" kakaovému máslu, konstatoval deník a poznamenal, že "teď už záleží jen na zákaznících, jak se rozhodnou".

V roce 1998 dosáhla v Belgii roční produkce čokolády všech možných kategorií téměř 160.000 tun. Ve stejném roce byl obrat obchodu tohoto sektoru okolo 60 miliard belgických franků (asi 54 miliard Kč). Belgičtí výrobci čokolády přitom vyvezou na 70 procent své produkce a patří tak do trojice největších světových exportérů čokoládových výrobků.

Výroba čokolády zaměstnává v Belgii na 7000 lidí. Vedle továren, které jsou součástí nadnárodních společností, a velkých domácích závodů je po celé Belgii rozeseta stovka drobných výrobců, jejichž roční obrat se pohybuje mezi 50 až 100 milióny belgických franků (asi 45 až 90 miliónů Kč). Belgičan přitom spořádá ročně v průměru 18 kilogramů čokolády.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info