Aktuální obsah dusíkatých látek v mléce
26.04.2001 | Odborné konference
Jana Snášelová, Marie Marková, Marie Vejdová, Marie Vodičková
MILCOM a.s. Výzkumný ústav mlékárenský
Projekt byl řešen za finanční podpory MZe ČR.
Aktuálnost řešení vyplynula ze změn technologie výroby syrového mléka včetně změn v plemenné skladbě stád dojnic, zpřesňování kritérií na znaky jakosti syrového mléka a s tím souvisejících zdokonalených analytických technik, i s vyššími požadavky na mlékárenské technologie, evidenci a bilanci složek mléčné sušiny u výrobců v souvislosti s požadavky nové potravinářské legislativy a konkurenceschopností mléčných výrobků na českém i zahraničním trhu.
Získané poznatky a výsledky jsou určeny sféře chovatelů - dodavatelů mléka, mlékařským laboratořím a mlékárenským podnikům - výrobcům mléčných produktů.
V průběhu roku 2000 bylo analyzováno 220 vzorků, u kterých bylo vyhodnoceno 15 parametrů, což představuje 3300 analytických údajů. Tyto údaje vypovídají především o aktuálním rozložení dusíkatých látek v syrovém mléce v ČR. Vyhodnocení těchto údajů je součástí podkladů pro možnosti dalšího postupu v oblasti hodnocení syrového mléka.
Zastoupení dusíkatých látek za ČR v roce 2000
Průměrné hodnoty z 220 vzorků syrového mléka analyzovaného průběžně během zimního a letního období z různých svozných linek mlékáren ČR.
Výsledný graf zastoupení N -látek

Průměrný obsah dusíku v jednotlivých dusíkatých látkách
celk.N % | N kasein % | N syr.bílk. | N močovina | nebílk. N bezN močoviny | % N močovinyz nebílk. N |
0,514 | 0,400 | 0,078 | 0,012 | 0,024 | 33,55 |
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



