…zatímco druhý přemýšlí o posílení obchodu
11.01.2001 | Hospodářské noviny
Zdeněk Zuntych
Protivín, 10. 1. 2001
Restrukturalizaci se zřejmě nevyhne Městský pivovar Platan, s. r. o., který je nyní majitelem pivovaru v Protivíně. Detaily tohoto kroku mají vlastníci projednat tento týden, a proto o záměrech nechtěl zatím nikdo podrobněji hovořit. Zřejmé ale je, že noví majitelé, tři české fyzické osoby, které pivovar nedávno koupily od města, budou usilovat o co nejekonomičtější provoz. Součástí této etapy by mohla být podle našich informací i transformace na akciovou společnost, která by měla přinést kapitál nezbytný k podpoře prodeje.
»Zatím věnujeme největší pozornost obchodu, protože ten v posledních letech utrpěl nejvíc. Ještě za Jihočeských pivovarů Platan zásoboval přes pět set hospod a restaurací, ale na nás jich
přešlo jen 212,« uvedl šéf pivovaru Milan Průša. Podnik hodně ztratil zvláště v okolním trhu. Přestože mezitím opět pronikl díky ceně do většiny řetězců, jeho postavení v kraji nebude vzhledem ke konkurenci jednoduché. Silnou pozici zde totiž mají nejen lídři trhu Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar, ale i lokální strakonický pivovar Nektar. Postupně se zvedá i budějovický pivovar Samson.
Platan nyní měsíčně vaří 12 až 14 tisíc hl piva. Jeho majitelé, kteří po bývalém vlastníkovi převzali i dluhy vůči Jihočeským pivovarům, již závazky uhradili. Kupní cena se pohybovala kolem 65 miliónů Kč. Pivovar Platan vloni v červnu získalo město Protivín, po čtyřech měsících ho však opět prodalo, neboť nemělo kapitál na jeho financování a rozvoj.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



