Značka Český kapr pomůže odbytu
25.10.1999 | Zemské noviny
ZN 25.10.1999
Znacka Ceský kapr pomuže odbytu
Ceské Budejovice - Jen 85 dekagramu masa sladkovodních ryb zkonzumuje v prumeru rocne každý obyvatel naší republiky. Spolu s morskými sní 5,5 kilogramu ryb a rybích výrobku. V Rakousku je prumerná spotreba ryb a výrobku z nich dvojnásobná, v Nemecku trojnásobná, v Japonsku pak 63 kilogramu za rok a na Islandu dokonce 93 kilogramu. Pritom rybí maso obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které rozpouštejí cholesterol usazený v cévách a soucasne zabranují vytvárení krevních sraženin. Rybí tuk rovnež omezuje vznik astmatu, artrózy a dokonce i rakoviny. Ceská republika se díky jihu Cech radí ke gigantum ve výrobe sladkovodních ryb, zvlášte pak kapra. Podle reditele Rybárského sdružení Ceské republiky (sdružuje 52 výrobních a zpracovatelských subjektu zajištujících ctyri petiny produkce ryb v republice) Václava Šilhavého se ocekává letos celková produkce z 25 tisíc hektaru vodních ploch 17 500 tun, což proti lonsku predstavuje nárust o 300 tun. »Naším cílem je predevším zvýšit odbyt na tuzemském trhu. Pruzkum totiž prokázal, že o kaprí maso má zájem 93 procent z témer dvou tisíc oslovených respondentu. K tomu má napomoci zavedení znacky Ceský kapr, která zduraznuje, že se jedná o produkt odchovu ve zdravé prírode a s prirozeným zdrojem krmiv,« uvedl Šilhavý na Dnech produkcního rybárství v Treboni. Odborníci se shodli na tom, že ceny ryb stagnují, ale náklady se neustále zvyšují. Jedním z nejvetších problému je pak péce o rybnicní fond. Prestože rybníky plní i celospolecenské funkce (zadržování prívalových vod, prirozené zásobárny vody pro období sucha a podobne), od roku 1994 se na jejich odbahnování nevyplácejí dotace. Také proto jsou schopny nyní místo 625 milionu kubíku vody pojmout jen 68 procent. K výhledovému srovnání tohoto stavu by bylo zapotrebí zacít rocne odbahnovat kolem dvou tisíc hektaru rybnicních ploch. To predstavuje náklady zhruba jednu miliardu korun. Kvuli neprodejnosti museli rybári snížit ceny svého produktu o dvacet procent a pri nich zustalo i v roce minulém. Obdobné zustanou i letos, kdy lze pocítat s kaprem na vánocním trhu v tríde jedna v cene 55 až 70 korun za kilogram.
JAROSLAV VANECEK
Další články v kategorii Podnikání
- Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní (29.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- Pivovary Staropramen se řadí mezi nejlepší zaměstnavatele roku 2024 v Česku (18.04.2024)
- U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem (15.04.2024)
- Farmářské trhy se vracejí. Problémem bývá špatné označování výrobků a hygiena (14.04.2024)
- Candáty v Lipně možná likvidují sumci, vědci a rybáři je chtějí ochránit (12.04.2024)