Výdejní okénka mohou být ode dneška v provozu až do 21:00
18.11.2020 | ceskenoviny.cz
Stravovací zařízení mohou mít ode dneška otevřena výdejní okénka déle. Dosavadní interval 06:00 až 20:00 se prodloužil na 05:00 až 21:00. V této době mohou ve svých restauracích obsluhovat hotely a podobná zařízení ubytované hosty. Vláda současná opatření na pondělním jednání sjednotila s novým protipandemickým systémem (PES). Provozní doba výdejních oken odpovídá času mimo zákaz vycházení.
PES je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle rizikového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Gastronomická zařízení budou podle tohoto modelu částečně omezena i v nejnižší úrovni rizika.
V nejlehčím, zeleném stupni budou moci být restaurace otevřené do půlnoci. Obsluhovat budou moci jen usazené hosty. Jejich počet u stolu není v této úrovni omezen. Ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.
Ve čtvrtém a pátém stupni pohotovosti mohou gastronomické podniky jídlo vydávat pouze přes výdejní okna, a to v době mimo zákaz vycházení. Ten v pátém stupni platí od 21:00, ve čtvrtém od 23:00.
Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Podnikání
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Interlacto bude výrobky ze tří mlékáren prodávat jen pod značkou Bohemilk Opočno (26.03.2024)
- Prazdroj loni v ČR prodal 7,36 milionu hektolitrů piv, meziročně o 1,2 pct víc (26.03.2024)
- Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst (19.03.2024)
- Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější – středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz (15.03.2024)
- Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce (14.03.2024)
- Novým generálním ředitelem Coca-Coly pro ČR a Slovensko je Martin Binder (14.03.2024)
- Pivovar Nymburk má novou stáčecí linku, letos chce investovat až 40 mil. Kč (13.03.2024)
- Prodeje žvýkaček padají. Značky hledají nové důvody, proč je žvýkání potřeba (13.03.2024)
- Řetězec Globus ČR v minulém účetním roce mírně zvýšil zisk na 594,19 mil. Kč (12.03.2024)