Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni

Restaurace v Česku mají na letošní Velikonoce zhruba o pětinu méně rezervací než loni. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Důvodem je podle něj to, že lidé stále šetří a částečně také opadl zvýšený zájem z posledních dvou let, které vyvolalo zrušení covidových restrikcí. Růst návštěvnosti Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu očekává v mezitýdenním srovnání, i když by měl být nižší než loni. Zatímco v minulém roce činil 17 procent, tento rok se bude pohybovat nejspíš mezi deseti a 15 procenty, řekl ČTK.

"Ceny v restauracích bohužel i v letošním roce mírně vzrostly," uvedl Stárek. Lidé si podle něj objednávají méně jídla a pití. "Velikonoce jsou však obdobím, kdy si možná budou chtít dopřát větší zážitky i v restauracích," doplnil. O velikonočních svátcích podle něj roste poptávka po pivu, točeném i speciálech, a to o deset až 20 procent.

"Podle zpráv z trhu mají letošní Velikonoce o trochu menší náběh, co se rezervací týče. Velmi poptávku ovlivní počasí," řekl Kastner. Právě příznivé teploty, které se například v sobotu podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu mají vyšplhat až k 23 stupňům, podle Kastnera povedou k tomu, že budou lidé grilovat na svých zahrádkách, a návštěvu restaurace tak třeba vynechají. "Snad se to nevyplní a lidé si zajdou užít Velikonoce i do restaurací. Ty povětšinou chystají speciální menu," doplnil.

V minulém roce podle Kastnera nejvíce lidí do restaurací zavítalo na Zelený čtvrtek, následovaly škaredá středa a velikonoční neděle. Na Velikonoční pondělí pak podle něj měla asi třetina podniků zavřeno. "V péči o hosta jsou stále velké rozdíly a host odměňuje ty, kteří udělají v tomto směru o krok více," řekl.

Negativně letos restaurace podle Kastnera ovlivňuje zvýšení spotřební daně na alkohol. Především zájem o tvrdý alkohol od ledna klesl o více než 15 procent, řekl. Kromě toho se do základní sazby DPH 21 procent přesunulo točené pivo a většina nápojů. "A to samozřejmě má vliv na poptávku, která bude logicky slabší. Přijde méně lidí a utratí méně. Ekonomické zákony platí v gastru dokonale," uvedl Kastner.

Tržby na Velikonoce se pak v restauracích Coloseum mimo nákupní centra blíží jiným svátečním dnům. "Lidé se pomalu smiřují s vyššími cenami v restauracích, které vyrostly v důsledku inflace, vyšších nákladů na vstupní suroviny nebo požadavků konsolidačního balíčku," řekl ČTK manažer značky Petr Vlastník. Speciální velikonoční menu podle něj restaurace Coloseum letos neplánují.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info