Masokostní moučky zvyšují cenu drůbeže

Zhruba o deset až dvanáct procent jsou nyní vyšší ceny krmných směsí s obsahem masokostních mouček ve srovnání s druhým pololetím loňského roku. Zatímco v druhém pololetí loňského roku stál kilogram moučky okolo devíti korun, nyní se cena pohybuje okolo 11 až 12 korun. Výrobci mouček zdražení přičítají růstu nákladů za plyn, který se při zpracování suroviny používá. "Svou roli sehrál i zákaz dovozu mouček ze všech zemí Evropské unie," řekl tajemník agrární komory Jan Záhorka. Producenti kuřat proto žádají zvýšení nákupních cen brojlerů. Mělo by to být ze 23 až 24 korun na 27 korun za kilogram. "Zatím se kuřata nakupují za 25,50 koruny za kilo," řekl generální ředitel společnosti Xaverov Holding Pavel Kotaška. Na pultech by tak chlazené kuře mělo být za 63 až 65 korun kilo. "Obchodníci ve snaze nezvyšovat ceny snižují obchodní marži," řekl Kotaška. Na kuřatech nyní obchod moc nevydělá.

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info