Inspektoři zpřísní kontrolu masných výrobků

Především masné konzervy a uzeniny budou nyní přísněji prověřovat inspektoři i veterináři. A to proto, že zatím neexistuje laboratorní metoda, kterou by bylo možné zjistit přítomnost původce nemoci šílených krav ve zpracovaném masném výrobku.

Brno/Praha - Hloubkovou kontrolu masných výrobků v obchodní síti zahájila v těchto dnech Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Má k tomu závažné důvody. Inspektoři loni zaznamenali mnoho případů, kdy potravinářské výrobky prokazatelně obsahovaly něco jiného, než bylo napsáno na etiketě. Inspekce se kvůli nemoci šílených krav zaměří především na falšování výrobků z masa. "Inspektoři prověří, zda výrobky skutečně obsahují jen ty druhy masa, které výrobce na obalech deklaruje," řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Inspekce hodlá spotřebitelům zajistit, aby se podle informací na etiketách výrobků mohli sami rozhodnout, zda si koupí potraviny s obsahem například hovězího masa, či nikoliv," prohlásila mluvčí. Kolejková uvedla, že nyní neexistuje laboratorní metoda, kterou by bylo možné zjistit přítomnost původce nemoci šílených krav ve zpracovaném masném výrobku. O to musí podle ní být kontroly druhového složení masa přísnější. Mnohé konzervy označené jako hovězí maso na zelenině obsahovaly drůbeží s vepřovým masem. V uzeninách, kde měla být třetina hovězího masa a dvě třetiny vepřového, bylo hovězí maso zaměněné koňským, v té době mnohem levnějším. Tyto a další podobné případy falšování masa, které inspektoři zaznamenali v minulých letech, se podle Kolejkové nesmějí opakovat. "Podle zákona je povinen každý, kdo uvádí potraviny do oběhu, je řádně a pravdivě označit. U masných výrobků musí být i uvedeno, jaké druhy masa obsahují," konstatovala Kolejková. Předseda Společenstva řezníků a uzenářů České republiky Ladislav Steinhauser jako veterinář potvrdil, že existují laboratorní metody, jež prokážou i gramové množství jiného druhu masa v konzervě, než jak je uvedeno na obalu. Veterináři jsou navíc nyní schopni odhalit každého, kdo by podloudně a přes zákaz míchal do uzenin nebo konzervárenských výrobků mozky a míchu jatečných zvířat, které mohou obsahovat nákazu nemoci šílených krav. "S profesorem Jaroslavem Hruškou z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně jsme včera prověřovali zcela novou metodu, podle níž lze v masných výrobcích zjistit přítomnost mozkových buněk, neuronů," konstatoval Steinhauser. "Žádná ze známých řeznických firem na českém trhu nepřistoupí na riziko, že by byla přistižena při podobném prohřešku a při záměně druhů mas," řekl Steinhauser. Spolumajitel M asokombinátu Písek Čestmír Motejzík uvedl, že ve vlastním zájmu zpřísnili veterinární a laboratorní kontroly ve svém závodě. Řezníky a uzenáře kontrolují mimo inspektorů obchodní a zemědělskopotravinářské inspekce i veterináři. Odbyt hovězího masa je v posledních dnech stále menší. "Včera jsme prodali 180 kilo hovězího masa. To je půlka menšího býka," řekl ředitel většího masokombinátu, který z obav z konkurence odmítl sdělit své jméno. Takováto firma přitom může denně porazit až dvě stě býků.

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info