Ekonomické hodnocení pěstování cukrovky
23.02.2000 | Odborné konference
Ekonomické hodnocení pěstování cukrovky s využitím metody příspěvku na úhradu fixních nákladů
Economic evaluation of sugar beet planting using the gross margin contribution method
M. Kavka, J. Pulkrábek
Česká zemědělská univerzita v Praze
Summary: Calculations of gross margin, break event point and point of profitability made for 9 variants of sugar beet planting. The variants were defined so that it was possible to check the influence of farmer prices on economic effectiveness of relevant technological processes of sugar beet planting. Calculations were done with the computer aided system AgroConsult. Results of calculations show following conclusions:
· Profitability of all variants of sugar beet planting form point of view if gross margin and gross profit is when the farmer prices are higher then 860 Kč.t-1. The intensive variant is more advantageous when the farmer prices are higher.
· Farmer prices 600 - 660 Kč.t-1 result in the negative technological gross margin esp. on condition that the intensive variant of sugar beet planting is performed.
· Both intensive and standard variants of sugar beet planting ensure less stable break event point and point of profitability from point of view of farmer prices. As well break event point shows that a part of production can be sold by lower prices.
Key words: sugar beet, intensity of production, planting technology, gross margin, break event point, point of profitability, economy of planting.
Souhrn: Kalkulace příspěvku na úhradu, bodu zvratu, prahu zisku a hrubého zisku byly zpracovány pro 9 variant. Varianty byly definovány tak, aby bylo možné sledovat vliv farmářské ceny na různou intenzitu výroby vycházející z relevantních technologických postupů. K výpočtům byl využit počítačový poradenský systém AgroConsult. Výsledky výpočtu příspěvku a technologického příspěvku na úhradu, bodu zvratu a bodu ukončení výroby ukazují na následující závěry:
· Výhodnost všech variant pěstování cukrovky je z pohledu příspěvku na úhradu, tak hrubého zisku zaručující farmářské ceny nad 860 Kč.t-1, přičemž platí, že čím jsou vyšší farmářské ceny, tím je výhodnější intenzívní varianta pěstební technologie.
· Farmářské ceny na úrovni 600 - 660 Kč.t-1 při standardní cukernatosti vytváří předpoklad záporného technologického příspěvku na úhradu (nejsou vytvářeny zdroje na obnovu strojů).
· Bod ukončení výroby a práh zisku jsou z pohledu reálných farmářských cen méně stabilníu varianty intenzívní a standardní. Současně z těchto ukazatelů lze odvodit závěr, že část produkce (kvóta C) lze realizovat i za snížené ceny.
Klíčová slova: cukrovka, intenzita výroby, pěstební technologie, příspěvek na úhradu fixních nákladů, bod ukončení výroby, práh zisku, ekonomika pěstování.
Úvod
Pro komplexní a objektivní posouzení produkce zemědělského podniku jako celku je vhodné posuzovat jednotlivé produkční úseky tak, aby byl patrný přínos každého úseku v rámci celého podniku. Proto je důležité rozčlenit produkční úseky na nejmenší jednotky (1 ha plodiny, 1 zvíře nebo 1 ustájovací místo) a následně:
· přesně definovat jednotlivé složky technologie výroby;
· zachytit kapacity a postupy v nejmenších kvantita-tivních částech;
· posoudit produkci pokud možno co nejpřesněji k nákladům.
Každou produkční jednotku (plodinu, kategorii zvířat) je vhodné ohodnotit z hlediska příspěvku na úhradu fixních nákladů, bodu ukončení výroby a prahu zisku a to pro různé intenzity výroby. Takto pojaté kalkulace jsou běžně používány ve vyspělých státech západní Evropy a např. v Německu je tzv. standardní příspěvek na úhradu využíván v dotační politice státu.
Příspěvek na úhradu fixních nákladů, bod ukončení výroby a práh zisku
Příspěvek na úhradu fixních nákladů je u tržních plodin definován (viz obr.1) jako rozdíl mezi zpeněžitelnou produkcí (tržbami) a variabilními náklady. V případě pícnin není příspěvek na úhradu počítán, ale je vhodné počítat variabilní a technologické náklady v Kč.ha-1, Kč.t-1 zelené hmoty, Kč.t-1 sušiny, Kč.10 MJ NEL-1 (netto energie laktace) a Kč.10 MJ NEV-1 (netto energie výkrm).
Kromě výše definovaného příspěvku na úhradu je vhodné plodiny hodnotit také pomocí tzv. technologic-kého příspěvku na úhradu. Ten je definován jako rozdíl mezi tržbami a technologickými náklady.
Variabilní náklady jsou takové složky nákladů, které bezprostředně souvisí s realizací výroby. Patří sem náklady na energii (PHM), opravy strojů, mzdy při realizaci prací, náklady na spotřebovaný základní a pomocný materiál a služby výrobní povahy.
Technologické náklady jsou variabilní náklady zvětšené o fixní náklady na stroje, což umožňuje lépe hodnotit různé varianty technologických postupů v RV.
Fixní náklady jsou takové složky nákladů, které bezprostředně nesouvisí s výrobou konkrétního výrobku, ale zatěžují výrobu jako celek. Jedná se především o odpisy hmotného a nehmotného investičního majetku a režijní náklady.
Bod ukončení výroby, vztažený k hlavnímu produktu, je dán hodnotou variabilních nákladů zmenšenou o hodnotu tržeb z vedlejších produktů. Pokud je cena jednotky výrobku vyšší něž bod ukončení výroby, jsou variabilní náklady uhrazeny a z krátkodobého hlediska lze pokračovat ve výrobě.
Práh zisku, vztažený k hlavnímu produktu, je roven variabilním nákladům zvětšeným o normativní fixní náklady (fixní náklady normativně vztažené k dané plodině). Označuje se také jako práh rentability a je-li cena jednotky výrobku vyšší než práh zisku, je dosahován podnikatelský zisk.
Ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různé intenzitě výroby
Kalkulace příspěvku na úhradu, bodu zvratu a prahu zisku (graf 1 až 4 a 9) byly provedeny v několika variantách i pro cukrovku. Varianty byly definovány tak, aby bylo možné sledovat vliv farmářské ceny na různou intenzitu výroby vycházející z relevantních technologic-kých postupů. Pro úplnost byly normativním způsobem stanoveny celkové náklady a hrubý zisk (graf 5 až 8).
K výpočtům byl využit počítačový poradenský systém AgroConsult (Kavka 1999). V rámci vývoje poradenského systému byly, s využitím principu vícevariantního řešení s kalkulacemi vstupů a výstupů, pro 34 plodin a 11 kategorií zvířat v 17 typech stájí ve 3 variantách sestaveny výrobní technologie a publikovány v monografii “Zemědělské výrobní technologie v tabulkách a číslech”. Tato monografie čerpá data z další současně publikované knihy, která má název “Zemědělská výroba v tabulkách a číslech”.
Pro každou plodinu, tj. i pro cukrovku byly definovány výchozí ukazatele charakterizující produkci a ekonomické podmínky na trhu pro 3 intenzity výroby S, I, N.
Intenzita pěstování cukrovky S je standardní pěstitelská technologie s výnosovou úrovní cca 42 t.ha-1 bulev při průměrné cukernatosti 16,8 %. Intenzita I je intenzívní pěstitelská technologie s výnosovou úrovní cca 50 t.ha-1 bulev při průměrné cukernatosti 17 % a vyššími materiálovými a pracovními vstupy. Intenzita N je pěstitelská technologie s nižšími vstupy (extenzivní) a výnosová úroveň činí cca 34 t.ha-1 bulev při průměrné cukernatosti 16,5 %.
Pracovní operace a intenzity výroby jsou charakterizovány kalkulacemi potřeby práce, pohonných hmot a základního materiálu, kalkulacemi potřeby variabilních nákladů (práce, základní materiál, stroje včetně pohonných hmot a pomocného materiálu) a tzv. technologických nákladů (variabilní náklady + fixní náklady na stroje - za účelem odlišení použití různých technologií výroby reprezentovaných zpravidla stroji). Rovněž je sumarizována potřeba práce, pohonných hmot a základního materiálu a potřeba variabilních a technologických nákladů ve struktuře: práce, stroje, základní materiál celkem a z toho osivo / sadba, průmyslová hnojiva, pesticidy. Sumarizované ukazatele, doplněné o další položky, jsou pak využity k výpočtu příspěvku na úhradu (v Kč.ha-1 a Kč.t-1), bodu ukončení výroby a prahu zisku, které současně tvoří kritéria pro porovnání variant mezi sebou.
Obr. 1: Schéma vazeb mezi základními pojmy v kalkulaci příspěvku na úhradu
Graf 1
Graf 2
Graf 3
Graf 4
Graf 5
Graf 6
Graf 7
Graf 8
Graf 9
S využitím popsaných kritérií bylo systémem AgroConsult spočítáno celkem 9 variant výsledků (tab.1). V zadání byly pro tři intenzity výroby (S, I, N) měněny farmářské ceny, tj. (940 S, 960 I, 900 N); (840 S, 860 I, 800 N) a (640 S, 660 I, 600 N) Kč.t-1. První cena je optimistické přání, poslední cena je pesimistický odhad zároveň modelující světovou cenu cukru.
Výsledky výpočtu příspěvku a technologického příspěvku na úhradu, celkových nákladů, hrubého zisku, bodu zvratu a bodu ukončení výroby byly pro potřeby porovnání převedeny do sloupcových grafů 1 až 8. Z grafů a tab.1 vyplývají následující závěry:
· Výhodnost všech variant pěstování cukrovky je z pohledu příspěvku na úhradu, tak hrubého zisku zaručují farmářské ceny nad 860 Kč.t-1, přičemž platí, že čím jsou vyšší farmářské ceny, tím je výhodnější intenzívní varianta pěstební techno-logie.
· Farmářské ceny na úrovni 600 - 660 Kč.t-1 při standardní cukernatosti vytváří předpoklad záporného technologického příspěvku na úhradu (nejsou vytvářeny zdroje na obnovu strojů).
· Bod ukončení výroby a práh zisku jsou z pohledu reálných farmářských cen méně stabilní u varianty intenzívní a standardní. Současně z těchto ukazatelů lze odvodit závěr, že část produkce (kvóta C) lze realizovat i za snížené ceny.
Závěr
Tržní ekonomika navodila v zemědělství nové konkurenční prostředí. V konkurenci úspěšně obstojí podnikatelé, kteří znají a umí se rychle rozhodnout. Normativně zpracované varianty výrobních technologií cukrovky a programový aparát expertního systému AgroConsult by měly napomoci k operativnímu rozhodování o způsobu výroby této plodiny.
Použitá literatura
KAVKA, M. aj.: AgroConsult expert system for utilisation of database of tachnological, technical and economic normative guidelines and statutory standards in CR agriculture. In: Proceedings of the Conference “Infosystems for Agriculture and Forestry within Europe and our Country.. Help SERVICE Education, Seč, 1999, s. 56-62.
KOLEKTIV: Zemědělské výrobní technologie v tabulkách a číslech. MZe ČR 1998, 270 s.
KOLEKTIV: Zemědělská výroba v tabulkách a číslech. MZe ČR 1998, 310 s.
Poznámka:
Některé kapitoly příspěvku byly zpracovány v rámci řešení grantu NAZV ČR č. 6348.
Adresa prvního autora
Prof.Ing. Miroslav Kavka, DrSc. | |
Česká zemědělská univerzita v Praze | Tel.: 02/24383312 |
Technická fakulta | Fax.: 02/20921361 |
165 21 Praha 6 - Suchdol | e-mail: kvk@tf.czu.cz |
Tab. 1: Porovnání ukazatelů výroby cukrovky
Ukazatel / Intenzita | Standard | Intenzívní | Extenzívní | |||||||
Výnos | t/ha | 42 | 50 | 34 | ||||||
Cukernatost | % | 16,8 | 17,0 | 16,5 | ||||||
Cena od výrobce | Kč/t | 940 | 840 | 640 | 960 | 860 | 660 | 900 | 800 | 600 |
Var. náklady | Kč/t Kč/ha | 611 25643 | 608 25517 | 602 25265 | 634 31706 | 631 31556 | 625 31256 | 533 18116 | 530 18014 | 524 18810 |
Tržní produkce | Kč/t Kč/ha | 940 39480 | 840 35280 | 640 26880 | 960 48000 | 860 43000 | 660 33000 | 900 30600 | 800 27200 | 600 20400 |
Příspěvek na úhradu | Kč/t Kč/ha | 329 13837 | 232 9763 | 38 1615 | 326 16294 | 229 10688 | 35 1744 | 367 12484 | 270 9171 | 76 2590 |
Bod ukončení výroby | Kč/t | 611 | 608 | 602 | 634 | 631 | 625 | 533 | 530 | 524 |
Práh zisku | Kč/t | 883 | 880 | 874 | 889 | 886 | 880 | 840 | 837 | 831 |
Technol. náklady | Kč/t Kč/ha | 744 31240 | 741 31114 | 735 30862 | 765 38227 | 762 38077 | 756 37777 | 667 22693 | 664 22591 | 658 23387 |
Technol. příspěvek na úhradu | Kč/t Kč/ha | 196 8240 | 99 4166 | -95 -3982 | 195 9773 | 98 4923 | -96 -4777 | 233 7907 | 136 4609 | -58 -1987 |
Normativní fixní náklady | Kč/t Kč/ha | 273 11450 | 257 12850 | 309 10450 | ||||||
Normativní celkové náklady | Kč/t Kč/ha | 884 37093 | 881 36967 | 875 36715 | 889 44456 | 888 44406 | 880 44006 | 842 28566 | 839 28464 | 833 29260 |
Hrubý zisk | Kč/t Kč/ha | 56 2387 | -41 -1687 | -235 -9835 | 71 3544 | -28 -1406 | -218 -11006 | 58 2034 | -39 -1264 | -233 -8860 |
Sborník z konference "Řepařství 2000" pořádané Katedrou rostlinné výroby AF ČZU v Praze 23.2.2000
Další články v kategorii Podnikání
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Z kopřivy, bezu i yzopu. Žena mění bylinky ze zahrady na oblíbené sirupy (06.05.2024)
- Pálenice čeká krušná sezóna (06.05.2024)
- Skupině Flosman z Tábora se meziročně zvýšily tržby, přesto skončila ve ztrátě (06.05.2024)
- Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní (29.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)