Pozor na nebezpečného parazita. U divokých prasat se znovu objevil svalovec

Veterináři po zhruba půl roce znovu zaznamenali výskyt parazita svalovce (Trichinella) u divokého prasete uloveného v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Poslední obdobný nález byl zaznamenán na sklonku loňského roku na Frýdlantsku v Libereckém kraji. ČTK to sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno.

Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné, poslednímu úmrtí v tuzemsku je evidováno v 50. letech minulého století.

"K potvrzeným případům výskytu parazita u divočáků dochází velmi zřídka, ale stále se takové případy vyskytují. V roce 2018 byl v ČR zaznamenán pouze jeden výše zmíněný případ u prasete divokého, odloveného v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji. Zbývající tři pozitivní nálezy pocházejí z ulovených prasat divokých, která byla do České republiky dovezena z Maďarska," uvedl Majer. Ve Zlínském kraji byl svalovec zjištěný u odloveného divočáka naposledy v roce 2013 na Kroměřížsku.

Mimořádná opatření

Krajští veterináři vydali mimořádná veterinární opatření - zakázali manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na svalovce dokud nebudou mít lovci vyhovující laboratorní výsledky z odlovených zvířat. "Na trichinellu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce," dodal Majer.

Svalovec u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V Česku se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje.

Pomůže tepelná úprava masa

Podle webu Informačního centra bezpečnosti potravin zničí cysty svalovce dostatečné vaření, pečení nebo dušení masa. Při teplotě 100 stupňů Celsia parazit uhyne za několik vteřin. "Klasické uzení je pro svalovce poměrně neškodné. Zjistilo se, že takovýmto způsobem opracované maso ještě po osmidnech obsahovalo živé larvy. Nakazit je možné se po snědení salámu, klobás, šunky, paštik nebo jaternic. Ve zmrazených výrobcích svalovec přežije přibližně jeden až dva týdny," dodává centrum.

Kvůli riziku choroby by měli být všichni odlovení nebo obchodovaní divočáci na nemoc vyšetřeni, podobně jako na jatkách porážená domácí prasata a koně. Letos za pololetí bylo takto vyšetřeno 71.000 divokých prasat, včetně těch, které byly do ČR dovezeny.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii Lesnictví

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info