Houbaři si odnášejí z lesů zpravidla plné košíky hub

S plnými košíky hub se budou v těchto dnech vracet z lesů ti nadšenci, kteří houbaření propadli už dávno nebo ti, kteří se sbíráním hub teprve začali. Jeden či dva naplněné koše nejsou v těchto dnech žádnou výjimkou. Nutno ovšem upozornit, že vzhledem k předchozím vedrům jsou houby poměrně červivé a mnohdy i přerostlé a suché. „Půl košíku jsem musel vykrájet a vyhodit. Ale na smaženici a na usušení bylo hub i tak dost,“ svěřil se jihlavský houbař Jiří Bína, který vyráží za sběrem na osvědčená místa na pomezí jihlavského a pelhřimovského okresu.

V lesích na Vysočině najdete pestrou směs různých druhů. Velmi se daří růžovkám, najdete i pravé hřiby, hřiby kováře, křemenáče, kozáky či lišky.Podařit se vám může najít i velmi lahodné bedly. Pozor ale při jejich sběru s možnou záměnou za jedovatou muchomůrku zelenou. Lidé je často zaměňují za růžovky a šedivky. Nebezpečí této jedovaté houby tkví v tom, že se nevolnost projeví až po osmi hodinách po jídle.O tom, jak se houbám v lesích na Vysočině bude dařit v příštích dnech rozhodnou dešťové srážky.

Tisk

Další články v kategorii Lesnictví

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info