Houbaři mají sezónu celoročně

Mnozí houbaři označují tuto sezónu za jednu z nejhorších, kterou za svůj život zažili. Zkušení mykologové, kteří nehledají v lesech pouze hříbky a křemeňáky, si však nestěžují. Hub je i na jejich zvyklosti sice minimum, ale prakticky nikdy se domů bez nějakého úlovku nevracejí. Někteří dokonce chodí do lesa nejraději v zimě. "Letošní sezóna není skutečně taková, na jakou jsme byli všichni zvyklí posledních pár let za sebou, ale i tak v těchto dnech vrcholí," řekl Právu předseda mykologického kroužku v Chocni Libor Tměj. "V tomto čase vrcholí růst hřibu hnědého a žlutomasého, neboli babky. Dále má svůj ideální čas i kozák březový. Jedná se o houby, které dobře znají i náhodní houbaři, a kterých je v lesích poměrně dost. Na druhé straně končí tzv. letní houby, které se v podstatě letos vůbec neobjevily. Jedná se například o bílý hřib dubový, ubývat však bude pomalu ihřib smrkový," dodal Tměj. S chladnějšími a vlhčími dny nastane pro houbaře období čirůvek (čirůvka dvoubarvá, fialová), sezónu pak uzavře rovněž velmi dobře rozeznatelná hlíva ústřičná. Podle Tměje si houbaři ještě letos na své přijdou. Podle jeho slov např. v zimě nebo na předjaří je relativně nejvíce času jak na sběr, tak i na zpracování hub. "V lesích je navíc kouzelný klid, což se například vůbec nedá říci o těchto dnech, kdy je v lesích více houbařů než hub. Praktickým houbařům mohu napovědět, že v zimě mají hledat například hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou či ucho Jidášovo, těch jedlých hub je však samozřejmě více. Chce to jen pořádně prostudovat atlas hub a pak se pořádně dívat," konstatoval s úsměvem Libor Tměj a pozval současně všechny zájemce na další výstavu hub, která se uskuteční v Klášterci nad Orlicí ve dnech 4. až 6. října.

Tisk

Další články v kategorii Lesnictví

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info