Pěstitel, zpracovatel i obchodník

Třemi profesemi se může honosit ekologický hospodář Zdeněk Ševčík z Pitína u Bojkovic v podhůří Bílých Karpat. Je pěstitelem ovoce, zároveň jej i zpracovává a prodává. Navíc je nositelem titulu Nejlepší ekologický zemědělec roku 2000. Hospodář se věnuje ekologickému ovocnářství. Na ploše více než 3,5 hektaru pěstuje jabloně, hrušně, třešně, slivoně a vlašské ořešáky. Téměř dvě třetiny své produkce zpracovává ve vlastní sušárně a pětinu v moštárně Občanského sdružení v Hostětíně. Sušené plody zabalí a prodává přímo stálé klientele nebo do sítě Bio-prodejen. Produkci první jakosti prodává Zdeněk Ševčík přímo na stůl nebo ke skladování zájemcům z širokého okolí. "Mám nejlepší hnojivo na světě," směje se hospodář. "Dvakrát ročně pásy mezi stromy poseču a trávu mulčuji u kmenů a jejich kořenů. Potřebné živiny se vyplavují trvale a pomalu, což pro mne ekonomicky vychází nejlépe a samozřejmě to prospívá i produkci." Pěstitel sází na místní krajové odrůdy a jen mezi jablky jich má úctyhodných šestapadesát. Raritou sortimentu je diabetické jablko - Berlepschova reneta. Pro snížený obsah 11 kg cukru v přepočtu na hektolitr je vhodná pro nemocné cukrovkou. Klasické odrůdy mají totiž 13 až 14 kg cukru na hektolitr. Každý diabetik pak potvrdí, že moci sníst jedno nebo dvě jablka denně je nebetyčný rozdíl. "Český trh je podle mého názoru bioprodukty nenasycený. Zájem o ně mají i velké obchodní řetězce, a to často ještě před tím, než svůj market v dané lokalitě postaví," říká Ševčík. Problémem pro dodavatele je podle něj množství a stálost přísunu zboží. Tam je třeba, aby výrobci spojili síly.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info