Nové přírodní barvivo pro sýry
29.01.2001 | ÚZPI
Nové prírodní barvivo pro sýry
Firma GNT International B.V. (Nizozemí) vyvinula výrobu dýnového extraktu, který lze použít jako žluté barvivo pri barvení sýru, pricemž muže nahradit annatto používané do sýru cedar, gouda aj. druhu. Úcinnost barviva z dýne pri barvení sýru gouda overoval Nizozemský výzkumný ústav pro potraviny NIZO a porovnával ji s barvivem annatto. Zjistilo se, že z hlediska dosažení požadovaného zabarvení i senzorických vlastností jsou tato barviva ekvivalentní. Firma GNT vyrábí prírodní barviva pro potraviny výhradne z ovoce a zeleniny, a to fyzikálními prostredky, pricemž k extrakci používá pouze vodu. Vzhledem k vysokému obsahu dietetických fytochemikálií v ovoci a zelenine je pravdepodobné, že i tyto extrakty jsou prospešné pro zdraví.
Další články v kategorii Ekologie
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Peníze z emisních povolenek půjdou výhradně do modernizace ekonomiky, adaptačních opatření i na pomoc domácnostem (25.04.2024)
- Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny (25.04.2024)
- Výzkum: Vzduch nejvíce znečišťuje doprava, lokální topení a stavební činnost (25.04.2024)
- Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí (24.04.2024)
- V Jeseníkách sčítali sovy a slyšeli i vlk (24.04.2024)
- Botanik: Cizokrajné rostliny mohou mít problém zvládat nynější noční mrazy (23.04.2024)