Neuteče geneticky upravený losos do přírody?

Nejprve kukuřice, pak rajčata, teď ryby - Američané nemají jasno, co si o organismech s pozměněnými geny myslet

Rybu, která za polovinu času dosáhne tržní velikosti, opěvuje její stvořitel. Greenpeace ji nenávidí pro geneticky upravenou podstatu. Úřady váhají co s ní.

Bořek Otava

Obdivuhodně životaschopného lososa pokřtěného AquAdvantage vytvořila genetickými úpravami americká firma Aqua Bounty Farms, provozující přímořské sádky poblíž Bostonu. Snímek výmluvně dokazuje přednost nové ryby ve srovnání se stejně starou, ale geneticky neupravovanou rybou téhož druhu chovanou ve stejném prostředí. Zůstává ovšem otázkou, zda se zdatný losos vůbec někdy dostane na stůl amerických domácností.

Sterilní, tedy bezpečná?

Cokoli provázené spojením "geneticky modifikované" působí na aktivisty ekologického hnutí Greenpeace jako červený šátek na býka. Protilososí kampaň rozjeli na Mezinárodním bostonském veletrhu mořských plodů, kde jistý představitel kampaně genetického inženýrství Greenpeace prohlásil: "Chceme dát průmyslu jasnou zprávu: Pokud tyto technologie budou směřovat k vyhynutí obyvatelstva, riskují tím, že přijdou o svůj vlastní obchod."

Ekologičtí aktivisté považují geneticky upravované ryby za nebezpečné. Poukazují na riziko, že ryby utečou ze sádek do otevřených vod a vlastnostmi, získanými na základě genetických změn, naruší přirozený vývoj. Odpůrci odpovídají lakonicky tím, že je nutné uživit rychle se rozrůstající populaci planety. Firma Aqua Bounty Farms zdůrazňuje, že její urychleně rostoucí lososi jsou takřka sterilní. Pokud by se ze svých sádek dostali do oceánu, pravděpodobně by se vůbec nerozmnožovali.

Označovat, či nikoli?

Po geneticky upravované kukuřici a rajčatech jsou tak Američané postaveni před další dilema, ryby. Jak se vlastně staví ke geneticky upravovaným potravinám?

Tři čtvrtiny Američanů si přejí vědět, zda jejich strava obsahuje geneticky modifikované složky. Zjistil to průzkum Pew Charitable Trust, neziskové organizace, která se snaží vést společnou diskusi biotechnologických firem, ekologů a federálních politiků. Rozsáhlé debaty o povinném označování geneticky upravovaných potravin se rozpoutaly poté, co se vloni na podzim do některých produktů dostala nepovolená varieta geneticky upravované kukuřice, která pravděpodobně vyvolala na dvacet alergických reakcí. Proti značení brojí výrobci potravin, kteří tvrdí, že odradí zákazníky. Navrhují poskytovat nutné informace na bezplatných telefonních číslech a na internetu. Úřad pro potraviny a léčiva FDA zamítl povinné značení potravin kromě těch, jež obsahují možné alergeny, nebo měly význačně změněné nutriční hodnoty.

V průzkumu Pew 29 % Američanů považovalo geneticky upravené potraviny za bezpečné, 25 % za nebezpečné, zbytek neměl názor. Když ovšem bylo dotazovaným sděleno, že se upravované potraviny běžně prodávají, podstatná část změnila názor a prohlásila, že v tom případě jsou jistě bezpečné.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info