Jed ohrožuje hlavně srdce a mozek

LN 15.2.2000

Jed ohrožuje hlavne srdce a mozek

PRAHA Kyanidová skvrna šírící se z Rumunska zpusobila rozsáhlou ekologickou katastrofu i v dalších zemích. Po proudu rumunského toku se otrávená voda dostala do Madarska a Jugoslávie, kde pronikla i do Dunaje.

Katastrofa nedozírných následku

Ekologictí odborníci se shodují, že tato katastrofa bude mít pro další život vodních organismu postižených rek i pro lidi a zvírata v jejich nejbližším okolí nedozírné následky. Ke kyanidovému loužení pri težbe zlata se používají dva typy kyanidu, kyanid draselný a kyanid sodný. Obe slouceniny jsou vysoce toxické a dobre se rozpouštejí ve vode. Pri vysoké koncentraci jsou schopny zcela vymýtit vše živé, s cím prijdou do styku. Tyto jedovaté látky jsou pri vysokých dávkách považovány za mutageny a za látky toxické pro reprodukci. V zásade existují dve cesty otravy kyanidem. Zaprvé požitím potravin ci vody obsahující kyanid, za druhé vdechnutím vzduchu, který obsahuje vetší množství kyanovodíku. Plynný kyanovodík vzniká pri styku kyanidu s kyselým prostredím. Tento plyn je bezbarvý a je cítit po horkých mandlích. I krátkodobé vystavení vysoké koncentraci kyanidu ve vzduchu ohrožuje srdce a mozek a muže vyvolat kóma i smrt. Dlouhodobé vystavování nižším koncentracím kyanidu má za následek dýchací obtíže, zvracení, srdecní problémy, bolesti hlavy, zmatenost a jiné obtíže. Kyanid také dráždí pokožku. Smrt muže zpusobit také požití vysoce koncentrovaného kyanidového roztoku. Pri akutní otrave kyanidem pomuže pouze co nejrychleji poskytnutá lékarská péce a vcasné nasazení léku tzv. antidotu. Zvírata v rekách Tisa a Dunaj, na které pusobil kyanid ve velké koncentraci, trpela blokací tkánového dýchání, pri nemž není využíván v bunkách kyslík.

Cloveka ohrožuje jed víc než ryby

S temito nebezpecnými chemikáliemi se lépe vyrovnávají nižší vývojové typy organismu. "Ryby jsou pri úniku kyanidu otravou ohroženy mnohem více než plankton, clovek je zase ohrožen více než ryby," uvedl reditel odboru environmentálních rizik Karel Bláha z ministerstva životního prostredí. Jak dlouho vydrží kyanid v životním prostredí? "Akumulace látek v tkáních zasažených organismu nebude vysoká. Dlouhodobé pretrvávání ci ukládání kyanidu v organismech je nepravdepodobné. Toxicita v postižených rekách se navíc bude postupne snižovat, masivní vstup do potravního retezce nehrozí," uvedl Bláha. Organismy uhynulé na základe vysoké koncentrace kyanidu ve vode jsou ale pochopitelne nepoživatelné.

lin

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info