Hovězí z ekofarem jde dobře na odbyt

Farmáři, kteří chovají na ekologických farmách hovězí maso v kvalitě Bio, si na pokles zájmu spotřebitelů nestěžují. Odbytová krize, vyvolaná nemocí šílených krav, se jich nedotkla. "Cena hovězího masa z ekofarmy je však o čtvrtinu vyšší než z běžných velkovýkrmen," řekl včera ředitel Biodružstva Toulcův Dvůr Vavřinec Menšl. "Biofarmáři, kteří nikdy nekrmili hospodářská zvířata masokostní moučkou, přistoupili jako první v Česku k testování každého poráženého kusu na BSE už 14. prosince loňského roku," uvedl mluvčí Svazu ekologických zemědělců PROBIO Jiří Urban. Vyšetření dělají dvě veterinární pracoviště. Jedno je v Jihlavě, druhé v Praze. "U biofarmářů se testuje každý mozek dobytčete. Vyšetřujeme několik kusů týdně," řekl Pavel Barták z jihlavské laboratoře. Barták uvedl, že značení Bio spotřebitelé nesprávně zaměňují s testem na nemoc BSE. "Bioprodukty splňují podmínky ekologického hospodaření. Pokud má poražené zvíře test na BSE, nese zvláštní označení," uvedl Barták. Spotřebitel na mase najde razítko a na fólii oválný znak s nápisem: vyšetřeno na BSE. Biofarmáři navíc nabízejí další informace o zvířeti, jeho původu a testech na internetové stránce www.biohovezi.cz.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info