Biologické zemědělství ve Finsku

Finsko už nyní patří mezi nejvýznamnější výrobce biologických potravin v Evropě a do roku 2006 zde má být obhospodařováno podle zásad biologického (organického) zemědělství 10 % celkové zemědělské půdy. Pro tento náročný cíl přijala vláda nový podpůrný program. V současné době dostávají zemědělci během pětiletého přechodného období potřebného k přeměně konvečního na biologický způsob produkce každým rokem 290 DEM/ha a poté ještě dalších pět let příplatek na provoz biologické farmy ročně 200 DEM/ha. Podle informace pana Heinonena z Finského výzkumného ústavu pro obiloviny, který je oficiálním orgánem pro výzkum a uznávání biologického zemědělství, zůstane výše subvence pro výrobu biologických obilovin na stejné úrovni jako dosud. Mají se však zvýšit subvence na podporu biologické živočišné produkce. Vychází se z toho, že výrobci biologicky vyrobeného masa a mléka se podílejí jen velmi malým procentem na trhu. Vyšší subvence by měly stimulovat rozšíření produkce v tomto odvětví. Naproti tomu výrobci biologických obilovin se uplatňují na trhu lépe než konvenční výrobci. Z celkové produkce exportují 20 až 30 % na mezinárodní trhy. Finské biopodniky patří k největším v Evropě a s průměrnou výměrou 26,8 ha jsou o 5 % větší než domácí konvenční podniky. Zemědělcům přecházejícím od konvenčního k biologickému způsobu hospodaření poskytuje pomoc 50 poradenských středisek a 80 specialistů. Stát poskytuje pro poradenství podporující bioprodukci ročně 500 000 EUR.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info