Množství beta-kasomorfinu vzniklého trávením mléčných výrobků
02.02.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Kasomorfiny jsou peptidy vznikající při trávení mléčných bílkovin, kolem nichž se vede diskuse o jejich možném vlivu na vznik autismu a poruch komunikace, diabetu typu 1, kardiovaskulárních onemocnění, příp. syndromu náhlého úmrtí kojence.
Vědci University Mailand vyšetřovali mléčné produkty z hlediska obsahu beta-kasomorfinu 5 (BCM5) a beta-kasomorfinu 7 (BCM7) po simulovaném trávení in vitro. K testování bylo použito 10 druhů sýrů (i v různém stupni zralosti), 4 vzorky různě tepelně ošetřeného mléka, 2 jogurty, 4 fermentovaná mléka s probiotiky, 7 kojeneckých výživ a 4 sušené mléčné produkty).
BCM5 nebyl zjištěn ani po simulovaném trávení v žádném ze zkoušených výrobků, zatímco BCM7 byl ve všech výrobcích s výjimkou některých sýrů. Při technologickém procesu zřejmě vzniká BCM7 z kaseinu během proteolýzy při výrobě/zrání sýrů. Hlavní podíl však vzniká působením proteinázy v trávicím traktu.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



