Výroba piva v Číně
05.01.2009 | APIC-AK
Otázky kolem trendů i problémů v pivovarském průmyslu.
Ještě před zhruba patnácti léty byla Čína na třetím místě ve světové produkci piva. Dnes je země s výstavem 395,4 milionů hektolitrů piva nepopiratelně vedoucím výrobcem na světovém trhu. Současnému trendu se daří díky účinku svého působení v celé výši a šíři.
Počátkem devadesátých let minulého století zásobovalo čínský trh okolo 1 300 většinou středních pivovarů, ale také i výrobci s výstavem milionů hektolitrů. Největším současným problémem se jeví nedostatečné obsazení odborných pracovních míst a zastaralé strojní zařízení. Většina odpovědných vedoucích pracovníků pochází z řad stranických kádrů.
Proto je nezbytné hodnotit odborné znalosti technologů, zejména jejich činnost vzhledem k odpovídajícím postupům, které se odrážejí v konečných nákladech a v kvalitě vyráběného piva. V mnoha případech je základním způsobem hodnocení degustace.
Počátkem a uprostřed devadesátých let se pivo velice často dostávalo na domácí stůl místních obyvatel. Proto bylo nutné se stále více zaobírat otázkami kolem plánování výroby, její organizace a logistiky. Na tom se musí podílet dostatečně proškolení vedoucí činitelé pracující ve výrobě, kteří ještě v těchto podnicích chybí. Dalším velkým problémem zbránění příchodu nových technologií do stávajících pivovarů byl důsledek hospodářské izolace Číny.
Až do konce osmdesátých let se běžně používalo zařízení konstruované na základě plánů německých podniků, které zde působily na počátku třicátých let.
V současné době je čínský trh na prudkém vzestupu. V příští dekádě se očekává desetiprocentní nárůst objemu výroby, ale vyskytují se zde však oprávněné pochybnosti. Úspěchem by byl i nárůst na konečných pět až šest procent.
Vyskytují se i obavy z ukončení činnosti malých pivovarů, které usilují o to, aby se staly většími. Stále se hledají správné cesty, které by ovlivnily špatný stav výnosů a dovedly činnost pivovarů k výraznému zlepšení. Na trhu dochází ke značné kladné odezvě vzhledem k rostoucí kvalitě čínského piva.
BRAU INDUSTRIE, 2008, 93, č. 11, s. 26-30
Zdroj: Agronavigátor.cz
Další články v kategorii
- Doba levného palmového oleje zřejmě končí, produkce stagnuje, ale poptávka roste (15.03.2025)
- Dotazník ohledně účasti na národní výstavě Brno 2025 (14.03.2025)
- Už týden platí zákaz pálení biomasy, jak je to se špekáčky a grilováním? (14.03.2025)
- Obnovit les za dva nebo pět let? Poslanci mění pravidla, ekologové jsou proti (14.03.2025)
- Trump hrozí EU clem 200 procent na víno, pokud nezruší clo na whisky (14.03.2025)
- Jihočeská rybářství začalo s jarními výlovy asi 55 ploch, ryby jsou kvalitní (14.03.2025)
- Rozšíření rituálních porážek kritizují muslimové i Dagmar Havlová, ministr ho hájí (14.03.2025)
- Karamel s chilli nebo pampeliškou. Manželé z jihu Čech rozjeli sladké podnikání (14.03.2025)
- Jednodušší cesta k národním dotacím. Ministerstvo zemědělství už většinu z nich vyplácí formou sazeb (14.03.2025)
- Ceny za významné počiny v ochraně přírody už poosmé. Putují na Vysočinu a do Moravského krasu (14.03.2025)