Antokyany zpomalují růst rakovinných buněk
27.12.2007 | ÚZPI
Byl prokázán antikancerogenní účinek barevného ovoce a dalších plodin na střevní rakovinné buňky
Na 234. výroční konferenci Americké chemické společnosti (American Chemical Society, ACS) byly doloženy dříve publikované názory, že barevné ovoce a zelenina vykazují dobré zdravotní účinky díky svým chemoprotektivním složkám, které obsahují. Studie na krysích a lidských buňkách, povedené v Ohio State University, USA, prokázaly, že antokyany, odpovědné za červené, purpurové a modré zbarvení ovoce a zeleniny, zpomalily růst středních rakovinných buněk a v některých případech dokonce zničily 20 % těchto buněk. Tento účinek byl výraznější u exotických plodin. Výrazněji působily např. nachová kukuřice a borůvky, méně již ředkvička.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci pokračují v blokádách i po příslibu více peněz (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)

Tweet



