Odškodnění chovatelů za nákazy ze zákona

Možná trochu unikla pozornosti prospěšnost novely veterinárního zákona o odškodném, která byla schválena v minulém týdnu.

V zemích EU veterinární legislativa umožňuje poskytnout chovatelům ze státního rozpočtu plné odškodnění, pokud se v jejich chovech vyskytne některá z vyjmenovaných nebezpečných nákaz.

U nás byla do minulého týdne situace jiná. Nebezpečí výskytu BSE, ač doposud pouze teoretické a z toho vyplývající eventualita poražení i celého stáda vyvolalo potřebu vyřešit možné odškodnění.

Tento úmysl již avizoval ministr zemědělství Jan Fencl a v krátké době byla jednoduchá novela hotova. S problémem odškodnění z důvodu možného výskytu BSE se vyřešil problém náhrad i u ostatních vyjmenovaných nebezpečných nákaz. To znamená, že byl učiněn významný krok v implementaci evropské veterinární legislativy do našeho zákona o veterinární péči (č. 166/1999).

Tudíž stručně - při výskytu nebezpečné nákazy, ty jsou vyjmenovány v § 10, odst. 1 písmeno a), a to v včetně BSE (v písmenu b) se vyškrtává) lze poskytnout náhradu ve výši prokázaných nákladů a ztrát a ve výši obvyklé ceny zdravého zvířete. Změna je v tom, že dosud bylo možné uhradit jen 50 % obého.

Zůstává nadále to, že se odškodnění snižuje o 20 % ceny zvířete v tom případě, pokud se doporučuje ochranné očkování a chovatel této možnosti nevyužil. Ruší se naopak pochopitelně navýšení v případě nákaz u nichž je vakcinace zakázána.

Zde je třeba poznamenat, že přestože je v některých případech vakcinace možná, již se nepoužívá, například u slintavky a kulhavky (SLAK) nebo u klasického moru prasat (KMP). Naše země je těchto nákaz prostá a je to i podmínkou umožňující vyvážet skot i prasata, včetně masa a výrobků z nich do zemí EU, které přijaly politiku nevakcinace proti SLAK a KMP. Proti BSE ale očkovat, jak známo, nelze, neboť nejde o nemoc způsobenou viry nebo bakteriemi.

Velmi důležité je rovněž to, že byl vypuštěn z § 67 odstavec 3, který vlastně umožňoval odškodnění jen tehdy, nelze-li se proti nákaze pojistit a to bez ohledu na to, zda za přijatelnou cenu a nebo naprosto nevýhodně.

V případě výskytu nějaké nebezpečné nákazy by pak podklady pro vyplácení odškodného vypracovávaly orgány Státní veterinární správy ČR.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info