Chov skotu se stal pro farmáře nerentabilní

Strach z nemoci šílených krav snížil zájem o hovězí natolik, že na jatkách za býka zaplatí méně, než stojí jeho výkrm. Chov skotu se pro farmáře stal nerentabilní. Problémy mají i zpracovatelé na jatkách i obchodníci v masnách. Velkým odběratelem hovězího masa bývaly školní jídelny. V mnoha z nich nyní nabízejí žákům více vepřového a drůbežího masa. Nejvíce tíží menší zájem spotřebitelů o hovězí maso zemědělce, kteří se specializovali na chov skotu.

Jednatelka školní jídelny Jostra v Berouně Věra Otevřelová řekla: "Denně si mohou žáci vybrat ze tří jídel. Z patnácti obědů za týden jsme měli hovězí maso třikrát. Přestože žádné úřední omezení nemáme, připravujeme týdně jen jedno jídlo s hovězím masem," Obchodníci v masnách rovněž prodávají méně hovězího masa. "I když jsme hovězí maso zlevnili, prodáme jej proti dřívějšku poloviční množství. Od domácích chovatelů skotu, kteří drahou masokostní moučkou nikdy nekrmili, se neobávám, že by z jejich produkce hovězího hrozilo nebezpečí nákazy nemocí šílených krav. Poznám, zda je maso z čerstvé porážky a u něj jsem si jist, že nebezpečí nemoci šílených krav nehrozí. Jistotu nemám u masných výrobků, do nichž se může zpracovávat zmražené hovězí maso z dovozu," uvedl Tomáš Poloczek, vedoucí prodejny s masem v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku.

Přestože někteří prodejci hovězí maso zlevnili, prodávají jej přesto méně.

"Zlevnili o osm až deset procent a prodáváme proti dřívějšku přibližně polovinu. O to méně odebíráme od tuzemských dodavatelů. Pokud i oni půjdou s cenou hovězího dolů, tak rovněž zlevníme hovězí v obchodě," sdělila Dana Kulhánková, spolumajitelka řeznictví na pěší zóně T. G. Masaryka v Kladně.

Menší zájem obchodníků o hovězí pociťují i zpracovatelé masa na jatkách. "Vloni jsme poráželi šedesát až sedmdesát kusů skotu měsíčně, nyní tak do dvaceti. Zato stoupl zájem o vepřové maso, které je rovněž pod přísným dohledem veterináře, jenž kontroluje nezávadnost masa," řekl Zdeněk Stárek, majitel jatek v Čelechovicích na Kladensku.

Nejvíce tíží menší zájem spotřebitelů o hovězí maso zemědělce, kteří se specializovali na chov skotu. "Máme šest set dojnic a výkrm mléčných telat do dvou set kilogramů. O jejich šťavnaté biftekové maso mají zájem Italové. Vědí, že pro chovatele skotu v Česku i v minulosti byla masokostní moučka drahá a pro výživu skotu nevhodná. Specializace na chov skotu je pro každého zemědělce běh na dlouhé trati, trvá nejméně dvacet let, než se farma stabilizuje. Nyní jsem v situaci, kdy mi jatka nabízejí za kilogram hovězího jen šestatřicet korun, což je o šest méně než dříve. Při této ceně přestává být výroba hovězího rentabilní," tvrdí Petr Novák, spolumajitel rodinné farmy v Kobylníkách na Kladensku. Věří, že se situace obrátí k lepšímu a farma bude prosperovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info