Regent od února zdraží o 50 haléřů

Záměr zdražit půllitr piva Regent o 50 haléřů již od února oznámila akciová společnost Bohemia Regent Třeboň. Důvodem jsou hlavně rostoucí náklady na suroviny, energie a dopravu. Podle obchodního ředitele Josefa Pouzara je zdražení vstupů citelné - u ječmene o padesát procent a u chmele o patnáct procent. Ceny svých produktů přitom zvýšili i dopravci, dodavatelé energií, etiket či sanitních čisticích prostředků. Příčinou zdražení je podle Pouzara ale i vyšší výstav, který zvyšuje odvod spotřební daně asi o padesát korun na hektolitr.

Majitelem třeboňského pivovaru se vloni v srpnu stala akciová společnost Bohemia Regent, která ho koupila od předlužené akciové společnosti Jihočeské pivovary České Budějovice. Noví vlastníci se netají záměrem navázat na stoleté tradice Regentu a využít jeho silného známkoprávního potenciálu v zahraničí, kde má pivovar ochranné známky zaregistrované ve více než třiceti zemích. Právě zahraniční trhy jsou hlavním cílem všech stávajících i plánovaných obchodních aktivit, protože - jak uvádí jeden z vlastníků pivovaru Ferdinand Stasek - je obchod s pivem v tuzemsku, kde chce mít firma svůj stabilní okruh spotřebitelů, prakticky rozdělený.

Expert, který si nepřál být jmenován, o chystaném zdražení v Regentu říká, že ho chápe, protože náklady objektivně rostou. Není si však jistý, zda firma zvolila vhodnou dobu. »Pivovary zpravidla zdražují před hlavní letní sezónou. V zimě na to podle mne není vhodná doba,« uvedl.

Chystané zdražení nepotěší hlavně restauratéry. Majitelka hostince U Rumpála ve Svitavách Jana Rumpálová HN potvrdila, že každé zvýšení cen se projevuje krátkodobým poklesem prodeje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info