Rexam vstoupil na trh s plastovýrni kelímky

Rozšířit výrobu a zaměstnat další desítky pracovníků hodlá ve svém ašském závodě anglická firma Rexam. Vedle PET lahví zde totiž začala od konce loňského roku, zatím ve zkušebním provozu, produkovat i polypropylénové vaničky a kelímky pro výrobce margarínů o objemu 250 a 500 gramů.

Firma, která je největším výrobcem nápojových plechovek na světě, zaměstnávala do konce roku 2000 v Aši 120 lidí. Zavedení nové technologie znamenalo přijetí šesti desítek nových zaměstnanců. Do konce letošního roku by zde mělo najít zaměstnání dalších 20 pracovníků.

»Zkušební provoz nové technologie ukončíme koncem ledna,« uvedl ředitel závodu Vilém Kuhn. Dodal, že technologii firma nakoupila v Německu a ve Švýcarsku a že se zde dají vyrábět i obaly pro další výrobce potravin. PET lahve se v ašském závodě, který zde stojí od roku 1996, vyrábějí na francouzských strojích. Celkově je tu technologie řádově za stovky miliónů korun. V Aši se ročně vyrábí okolo 100 miliónů vratných a nevratných PET lahví o objemu půl litru, litr a 1,5 litru. Všechny vratné lahve putují do západní Evropy polovina nevratných do Německa a polovina na český trh. Angličané rozšířili podle Kuhna výrobu hlavně proto, že odtud mají blíže ke svým zákazníkům.

Ještě vloni patřil ašský závod švédskému výrobci obalů, firmě PLM. Tu však Rexam ovládl a pod jeho křídly tak skončil i český výrobce.

V zahraničí je odběratelem Rexamu například firma Coca-Cola, pivovary jako je Carlsberg nebo německé stáčírny minerálních vod, mj. společnost GDB. V tuzemsku odebírá jejich PET lahve například JBKB - Karlovarská Becherovka, která do nich plní své limonády. Kelímky bude firma dodávat zatím pouze na tuzemský trh. Později se počítá s vývozem.

Konkurencí ve výrobě kelímků na českém trhu je ašskému závodu zlínská divize rakouské firmy Greiner, s. r. o. Greiner Plastové obaly Zlín. Dalším výrobcem je sušická firma PAP. Podle našich informací chtěl Rexam loni PAP koupit, ale nakonec se vlastníci nedohodli a sušickou firmu získal italský výrobce plastových obalů a nádobí Laura G. Rexam tedy začal kelímlcy vyrábět v Aši.

Koncern Rexam loni dosáhl obratu 1,6 miliardy liber, což znamenalo meziroční zdvojnásobení. Ve svých závodech po celém světě vyrábí kromě plechovek a plastových obalů i skleněné obaly, kosmetické flakóny či fólie na výrobu filmového a fotografického materiálu. Ve východní Evropě má Rexam ještě závod na výrobu plechovek nedaleko Moskvy1 a sklářský pod nik v Polsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info