PŘED VYSAZENÍM RYSA V HARZU

V národním parku Harz, ležícím ve středním Německu, má být vysazen rys jako předzvěst nového chápání přírody. Akci bude financovat ministerstvo zemědělství, ministerstvo ochrany přírody a z části i myslivecké organizace. Vysazená zvířata mají pocházet ze zajetí, nikoli z přírody.

Rysi se mohou zdárně vyvíjet jen tehdy, když budou mít trvale spojení s populacemi stejné zvěře v Česku a v Polsku. K tomu je nutné vybudovat biologické koridory a zelené mosty přes rozlehlé zemědělské stepi a ohrazené i neohrazené komunikace, jež jsou pro ně nepřekonatelnou překážkou. Tak by bylo zajištěno propojení populací rysa z Karpat přes naše okrajová pohoří do Smrčin a přes Duryňský les do Harzu. Ze zřízení biokoridorů mohou mít prospěch i jiné druhy, např. lesní kurové, veškerá spárkatá zvěř, drobní savci, plazi a obojživelníci.

Stejně jako u nás nebyla široká veřejnost o zamýšleném projektu vysazení rysa dostatečně informována. Proti vysazení mluví více argumentů. Myslivci, kteří byli původně také proti, nyní souhlasí za podmínky, že stejná pozornost jako rysům bude věnována i jelení zvěři. Poukázali na to, že na státech třetího světa požadujeme ochranu slonů a jejich životního prostředí, ale sami neustále zmenšujeme životní prostředí jelení zvěře a snižujeme její stavy. Myslivci si také vyhradili některé podmínky při vysazení rysa a jeho kontrolu. Rysi nemají mít vysílačky a jejich pobyt se bude sledovat podle stop. Za zvěř strženou v soukromých honitbách bude po dva roky poskytována náhrada. Odhaduje se, že celko-vé věcné náklady dosáhnou výše 100 000 DM. Dne 21. srpna loňského roku byl do aklimatizačního zařízení dovezen první rys.

Wild und Hund, 17/2000, Rš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info