Nimrodi chtějí určovat stavy zvěře

Nimrodi chtějí určovat stavy zvěře, pokud v honitbě neloví její vlastník

Myslivcům jde v boji za novou právní úpravu jejich činnosti o zachování mysliveckého plánování. "Ozývaly se hlasy za zrušení plánování a tytéž hlasy nyní chtějí, aby do tohoto procesu mohli zasahovat i vlastníci honiteb," tvrdí Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) ve svém stanovisku k poslaneckému návrhu zákona. Vlastníci pozemků se přitom obávají, že by vůbec neměli právo účastnit se řízení o hospodaření v lesích. Proti tomu se postavilo zejména Sdružení vlastníků obecních lesů.

Roční myslivecké plánování, normované stavy a bonitaci zvěře provádí podle myslivců vlastník honitby, hospodaří-li v ní sám, nebo uživatel honitby, což jsou většinou myslivecká sdružení. "Svěřil-li vlastník honitbu někomu jinému do dlouhodobému nájmu, je logické, aby se s nájemcem dohadoval a třeba i soudil o stav honitby (počty zvěře, mysl. zařízení atd.) na začátku a na konci doby nájmu. V jeho průběhu může žádat státní orgán o regulaci stavu zvěře či další opatření podle jiných ustanovení zákona," odůvodňuje svůj postoj ČMMJ. Možnost samostatně se rozhodnout, zda v honitbě bude vlastník sám myslivecky hospodařit, anebo ji pronajme, prý návrh vlastníkům pozemků neupírá.

Myslivci souhlasí s tím, aby na rozdíl od dosavadního stavu byly honitby tvořeny s ohledem na zájmy chovu zvěře a nepředstavovaly libovolná seskupení honebních pozemků podle dohod jejich vlastníků. Honitbou by měly být uznány jen takové návrhy vlastníků, které odpovídají zákonem stanoveným regulím tvorby honiteb.

Ze statistiky vyplývá, že myslivci za posledních pět let u hlavních druhů zvěře uloví ročně vždy o něco méně, než si naplánují. Počty ulovených kusů se za tuto dobu výrazně nemění.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info