Export hovězího do Itálie bude obtížný

Export hovezího do Itálie bude obtížný

Rozhodnutí CR priradit Itálii k zemím, ze kterých je zakázán import produktu s rizikem prenosu nemoci šílených krav, muže ohrozit vuli Itálie dovážet z naší zeme hovezí maso. V rozhovoru pro Agris to potvrdil ministr zemedelství Jan Fencl.

"Itálie na to urcite nebude reagovat prátelsky, stejne tak jako nereagují prátelsky zeme, vuci kterým jsme opatrení zákazu dovozu použili. Uznávám, že ta opatrení jsou velmi tvrdá, nicméne vede nás k nim princip predbežné opatrnosti a já jsem presvedcen, že jsou správná," konstatoval Fencl.

Pripomnel zároven, že na tato opatrení má ale na základe Asociacní dohody s EU naše zeme nárok. Ohledne exportu hovezího do Itálie je v této chvíli podle ministra rozumné vyckat, až se celá situace uklidní, a zbytecne netlacit na oficiální stanoviska, zdali zájem Itálie na dovozech z CR trvá, nebot by "to mohlo vyvolat opacnou reakci, než potrebujeme". Jak ale upozornil predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský, export ceského hovezího do Itálie je v soucasné dobe i v prípade zájmu Italu v podstate nemožný, nebot je na vstupu do Itálie zatíženo takovým clem, které znemožnuje jeho cenovou konkurenceschopnost na tamejším trhu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info