EU: Investiční pobídky jsou špatné

Ochrana hospodářské soutěže je podle Ministerstva financí kvalitní

Nejasnosti panují kolem českého soutěžního práva v ústředí Evropské komise. V pátek to dal najevo komisař odpovědný za tuto oblast Mario Monti, když hovořil o nové zprávě, hodnotící hospodářskou soutěž. Z ní vyplývá, že přední kandidátské země včetně ČR zatím nesplňují požadavky EU v oblasti poskytování státní pomoci. Česká republika podle Montiho učinila loni krok kupředu schválením nové legislativy pro regulaci státní pomoci a má již jisté výsledky při její aplikaci. "Chybí však bilance účinného vynucování v klíčových sektorech, například v bankovnictví," uvedl. České předpisy umožňující podněty pro investory podle něho vedou k významným daňovým úlevám, které jsou zřejmě porušením pravidel státní pomoci. Vláda byla na tyto domněnky upozorněna; komise nyní čeká na odpověď.

"Mým poselstvím je toto - přestaňte s těmito praktikami, jež jsou v rozporu s legislativou unie. Jejich zastavení bude pro kandidátské země výhodné, protože trvalé přizpůsobení evropskému právu je z dlouhodobého hlediska učiní přitažlivějšími pro investory než nějaké dočasné úlevy a daňová zvýhodnění," apeloval Monti na kandidáty.

Ze zprávy zcela jasně vyplývá, že EK nepovažuje za možné jednat o hospodářské soutěži do jednání s ČR a ostatními kandidáty do července letošního roku.

Nyní je podle Montiho nutno převzít legislativu EU, vytvořit silné kontrolní mechanismy a zajistit skutečné fungování celého systému, které musí být prokazatelné.

Montiho slova vyvolala v Praze překvapení. "Státní pomoc je v ČR řízena platným zákonem, který je harmonizovaný s předpisy unie. Tento zákon je striktně dodržován a jeho plnění je hlídáno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže," řekl mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek. Výjimky udělené ÚOHS se podle Vacka netýkaly daňových záležitostí ani investičních pobídek. Rovněž systém investičních pobídek je upraven zákonem, který má EK minimálně dva roky k dispozici a nemá k němu výhrady. "Signály pana komisaře jsou zřejmě silně zkresleny," dodal Vacek.

Praha/Brusel, 22. 1. 2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info