Česku nezbude než přidat v přibližování

O rozšíření EU rozhodnou nejen kritéria, ale i ryze politické úvahy

Mezinárodní Bertelsmannovo fórum, které za účasti vysokých evropských politiků proběhlo v Berlíně, se shodlo v tom, že rozšíření Evropské unie přispěje ke spolupráci na kontinentu s NATO i Spojenými státy. Poradce německého kancléře Michael Steiner k tomu v souvislosti s debatou o nutnosti reformy agrární politiky pro HN uvedl: "Nedělejme si iluze ani o snadné reformě strukturálních a kohezních fondů - jsou země EU, jež to budou brát jako útok na národní zájmy." Steiner na dotaz listu popřel, že v německo-francouzském poměru se záporně odrazily rozdíly v názorech obou zemí, zda je důležitější rozšiřování unie, nebo reforma institucí. Jako doklad citoval šéfa francouzské diplomacie Huberta Védrina, podle jehož slov na fóru je "přijetí nových zemí důležité i pro geograficky vzdálené členy, nejen pro Německo".

Odlišně se k téže věci vyjádřil šéf Bertelsmannovy skupiny politických výzkumů Josef Janning, zástupce ředitele Centra aplikované politologie Mnichovské univerzity, když prohlásil: "Rozšířením EU se vyostří přerozdělovací procesy a konflikty zájmů. Toto vědomí způsobilo, že se středem zájmu stala i reforma institucí. Dané dilema v unii nelze řešit mocensky, a tak usiluje Paříž, aby se posílilo centrum a v něm se zachovalo privilegovanější postavení Francie." Janning je přesvědčen, že v očích francouzských politických tříd se často na přijetí zemí z našeho regionu hledí jako na geopolitický krok, jenž jejich zemi marginalizuje a zároveň posiluje Německo. "Jinak to hodnotí nejen Berlín, ale i Skandinávci i španělský premiér José Maria Aznar, jenže zde řekl, že noví členové mají právo na obdobný vzestup dík integraci do EU jako měla jeho země. Pro Francouze by nová, větší EU znamenala, že se stanou jen jednou z několika důležitých zemí v jejím širším rámci." Německo si "naštěstí" podle Janninga může dovolit při nadcházejících konzultacích ve Štrasburku na nejvyšší úrovni "rétoricky vyjít Francii vstříc" při jejím volání po vyztužení unie, ale zároveň důsledně trvat na co nejplynulejším rozšíření EU.

Dobrý pocit z debat v Berlíně a zejména z kancléřova ujištění, že se přístup Německa k rozšíření EU nemění, si do Bratislavy odvezl slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Pro HN to vysvětlil takto: "Myslím, že nám už nikdo nebude dělat umělé překážky, a tak bude záležet jen na nás, abychom si šance na brzký vstup do EU sami nějak nezkazili."

Pavel Telička, státní tajemník v Ministerstvu zahraničí ČR, na dotaz HN uvedl, že na fóru registroval rostoucí zdrženlivost části západoevropských partnerů vůči bezprostřednímu i vzdálenějšímu rozšiřování EU. Sliby ze strany Bruselu zatím jen potenciálním kandidátům (např.Chorvatsku či Ukrajině) pak označil za "pokrytecké". Připomněly mu nechuť otevřít "dveře klubu", jak jsme ji pociťovali v počátku 90. let. Česku podle diplomata nezbude, než přidat plyn, aby se dostalo do EU v první vlně, protože mu chybí něco jako evropský sex-appeal. "Jsem stále víc přesvědčen, že o přijetí do unie nerozhodne jen plnění známých kritérií, ale v nemalé míře i ryze politické úvahy stávajících členských států. ČR musí chtít být vpředu ve všech scénářích rozšiřování už jen proto, že pauza mezi první a druhou vlnou může být nečekaně dlouhá," dodal Telička.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info