Rakousko zavřelo sedm vepřínů kvůli krmení hormony

Rakousko zavrelo sedm veprínu kvuli krmení hormony

Rakouská vláda se snaží zlomit ihned v pocátku aféru kvuli používání zakázaných prostredku pri vykrmování prasat, a proto prikázala uzavrít již sedm veprínu ve spolkové zemi Štýrsko. Oznámilo to rakouské ministerstvo zemedelství.

Chovatelé, na než tato opatrení dopadla, jsou podezrelí z pridávání hormonu a antibiotik do krmiva vepru, aby tím zrychlili rust jatecních zvírat, upresnilo ministerstvo. Prislíbilo rovnež zverejnit v nejbližší dobe výsledky zkoušek, kterým bude podrobeno veprové maso z podezrelých farem.

Ve Štýrsku ležícím na jihu Rakouska se chovem prasat zabývá na 24.000 rolníku; co do celkové produkce veprového je však Štýrsko na tretím míste mezi rakouskými spolkovými zememi. V celém Rakousku je na 82.000 pestitelu veprového a jeho spotrebou se Rakušané radí na tretí prícku v Evropské unii. Exportováno je zejména do Nemecka, Itálie a Švýcarska, tedy k bezprostredním rozvinutým sousedum.

Nasazení hormonu pri chovu zvírat, která jsou urcena k výrobe potravin, je v alpské republice zákonem zakázáno. Velmi prísné predpisy platí ale i pro používání léku, které musí ve vetšine prípadu schválit príslušný zverolékar.

Jak dalece ovlivní nová aféra chování spotrebitelu, je zatím težké predvídat. Krize kolem hovezího se v Rakousku dosud príliš neprojevila. Zrejme i proto, že - jak ukázal nejnovejší pruzkum verejného mínení - 57 procent Rakušanu zastává názor, že tzv. nemoc šílených krav se v Rakousku vubec nevyskytuje; skutecností je, že BSE zde zatím nebyla prokázána, protože nedávné první podezrení se nepotvrdilo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info