EU ruší cla pro nejchudší země

Dočasná omezení importu se týkají pouze cukru, rýže a banánů

Veškeré překážky obchodu ruší pro 48 nejchudších zemí světa Evropská unie. Na svém zasedání o tom v noci na včerejšek rozhodla Evropská komise. Uvedené opatření sice ještě musí schválit zástupci členských zemí, ale ty mu již vyjádřily předběžnou podporu. "Evropská komise dala komisaři pro obchod Pascalu Lamymu politický mandát, aby co nejrychleji s Evropskou radou dohodl přesný obsah tohoto opatření," řekl po jednání EK její mluvčí Anthony Gooch.

Uvolnění obchodu by se mělo týkat všech komodit vyjma zbraní. U většiny komodit se jedná o krok s okamžitou platností. Výjimku tvoří pouze rýže, banány a cukr. Obchod s těmito potravinami bude liberalizován po roce 2004, jelikož unie chce poskytnout svým pěstitelům žijícím ve francouzských zámořských državách určitou dobu na přizpůsobení se novým podmínkám. Proto bude dovoz banánů průběžně uvolňován mezi lety 2002 a 2006 a dovoz zbylých dvou komodit bude plně liberalizován v roce 2008. Mezitím má EK vytvářet 48 nejchudším zemím podmínky pro "efektivní vstup na trh".

Opatření Evropské unie má pomoci hospodářskému rozvoji nejchudších zemí. Zmíněná skupina, ačkoli tvoří čtvrtinu všech států světa a žije v ní téměř třetina obyvatel planety, se totiž na světovém obchodu podílí 0,4 procenta. Dovozy z těchto zemí tvoří pouze jedno procento všech importů do zemí unie, tedy méně než podíl České republiky.

Brusel/ Praha, 19. 1. 2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info