Irové chtějí větší podíl na prosperitě

Ministři financí unie varují Dublin před jeho rozpočtovou politikou

Ministři financí Evropské unie se tento týden chystají bezprecedentně podrobit fiskální politiku Irska ostré kritice. Jak včera napsala agentura Reuters, považují rozpočtové výdaje nejrychleji rostoucí evropské ekonomiky za přehnané a přebujelé. Vláda v Dublinu se brání tvrzením, po loňském rozpočtu, který byl na své výdajové stránce velkorysý, počítá s tím, že erár dosáhne v letech 2001 až 2003 přebytku ve výši 4,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Veřejný dluh v těchto letech klesne na pouhých 24 procent HDP.

Kolegové irského ministra financí Charlieho McCreevyho v EU varují také před prudkým růstem míry inflace, která loni v listopadu vyskočila na sedm procent, tedy nejvíce za posledních 16 let. Analytici však odhadují, že v prosinci tento ukazatel klesl o celý procentní bod. I tak jde o vysoké číslo, tím spíš, že zvedá tlak na zvyšování mezd a platů.

V posledních letech prudkého hospodářského růstu se irské vlády snažily kompenzovat růst cen nízkými daněmi z příjmů a dosahovaly v tom dohody s odbory. Tento konsenzus však začal zejména loni oslabovat. Nedávno stávkovali za vyšší platy učitelé středních škol, piloti státní letecké společnosti a taxikáři.

Jak uvádí BBC News, zvyšování mezd může snížit dosavadní vysokou konkurenceschopnost Irska.

Brusel/Dublin, 18. 1. 2001

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info