Vstup Slovenska do EU vyvolává obavy z konkurence a odlivu mozků

Očekávaný vstup Slovenska do Evropské unie přinese nové příležitosti pro spolupráci s evropskými firmami, soudí více než třetina slovenských malých a středních firem. Téměř stejný počet podniků si nemyslí, že slovenská integrace do evropských struktur činnost jejich firmy neovlivní.

Konstatuje se to ve výsledcích celoslovenského průzkumu, při němž koncem loňského roku pracovníci Ústavu pro výzkum veřejného mínění a Institutu informatiky a statistiky oslovili 800 z celkem více než 54 tisíc malých a středních firem zapsaných v obchodním rejstříku.

Více příležitostí pro spolupráci a možností prosadit se na evropském trhu vidí po integraci střední firmy (od 51 do 250 zaměstnanců), naproti tomu mikrofirmy (do 10 zaměstnanců) zásadnější změny v podnikání neočekávají. Za výhody integrace považují respondenti na prvním místě rozšíření a zlepšení nákupních podmínek, rozvoj kooperací a snazší přístup k finančním zdrojům.

Naopak k předpokládaným těžkostem firmy přiřadili především zesílení konkurence na domácím trhu, zvýšené požadavky na kvalitu produkce a odliv kvalifikovaných pracovních sil. Nejvíc se konkurence obávají podniky z odvětví dopravy, pošt a telekomunikací a firmy působící v Bratislavském a Žilinském kraji.

Značná část dotazovaných podnikatelů by pro rozvoj podnikatelských aktivit v EU potřebovala od slovenských vládních a nevládních institucí především finanční (58 %) a právní, či legislativní pomoc (50 %). Dva ze tří subjektů zastávají názor, že by se unii měly přizpůsobit především zákony upravující podmínky podnikání a zajišťující právní jistotu. Ještě častěji představitelé firem uváděli potřebu přizpůsobení se v oblasti dostupnosti bankovních úvěrů.

Bratislava, 18. 1. 2001

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info