Jirovský. Vyvážíme s nízkou přidanou hodnotou

Jirovský: Vyvážíme s nízkou přidanou hodnotou

Pokud by měla ČR při agrárním exportu stejné kilogramové ceny jako při dovozu, neexistovalo by prakticky záporné saldo mezinárodního agrárního obchodu. V rozhovoru pro Agris to řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností (SZDS) Miroslav Jirovský s odkazem na studii VÚZE, která k tomuto závěru dochází.

Příčinou tohoto stavu je podle Jirovského nerovnost obchodních podmínek domácích a zahraničních zemědělců. Problém vidí Jirovský zejména v regulaci domácího exportu licencemi, která výrazně omezuje exportní možnosti. To zemědělcům snižuje odbytové možnosti, což se následně projevuje v nižší kvalitě agrární produkce. "Pokud mají zemědělci problémy s odbytem, nemají pak důvod zvyšovat intenzitu produkce," konstatoval Jirovský. Licenční režim je navíc podle předsedy SZDS příčinou nižších cen na domácím trhu, což prvovýrobce nemotivuje k nejvyšší kvalitě produkce. "Proč by měli zemědělci vyrábět kvalitní suroviny, když jim tu kvalitu nikdo nechce zaplatit," argumentuje Jirovský. Příkladem je podle jeho slov komodita mléka. Do roku 1998 bylo od zemědělců vykupováno v kvalitě Q zhruba ze tří čtvrtin veškeré produkce, po roce 1999 poklesl podíl mléka kvality Q na třicet procent. Výsledkem je pak nižší kvalita finálních produktů a makroekonomicky pasivní saldo zahraničního obchodu.

To sice v loňském roce pokleslo (podle analýzy SZDS dosáhlo za 11 měsíců loňského roku pasivní saldo 15, 443 miliardy korun oproti 23,870 mld. v roce 1999), přesto je zřejmě zbytečně dlouhodobě negativní.

S výjimkou loňského roku, který dosud není účetně uzavřen, přesáhla v předchozích čtyřech letech negativní bilance agrárního obchodu vždy 20 miliard korun. V roce 1996 činila - 21,89 miliardy korun, v roce 1997 činila - 23, 37 miliardy korun, v roce 1998 se snížila na - 22,08 miliardy korun a v roce 1999 se opět zvýšila na - 23, 87 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info