Pospíšil: SPOV postrádá vizi

Jako pláč nad rozlitým mlékem hodnotí apel předsedy Spolku pro obnovu venkova (SPOV) Eduarda Kavaly na lobbování ve prospěch posílení finančních prostředků pro letošní Program obnovy (POV) venkova tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Michal Pospíšil. Vyplývá to z jeho písemné reakce na Kavalův dopis členům SPOV, kterou má Agris k dispozici.

Podle Pospíšila je na volání o více peněz na POV pozdě. " Není potřeba rozebírat, kdo za co může, ale je potřeba říci, co udělat, aby se tak v budoucnosti nestávalo. Musím podotknout, že financí nebude nikdy dost, a vždy bude odstaven ten, kdo se nedokáže odpovídajícím způsobem o své přihlásit," domnívá se Pospíšil.

Spolek musí podle jeho názoru především vyřešit dvě zásadní otázky: zdali členská základna SPOV tuto organizaci vůbec chce, a pokud ano, tak jakou. "Chceme diskusní, intelektuálský klub, nebo chceme akceschopnou organizaci malých vesnic," ptá se Kavaly Pospíšil. Odpovědi na tyto otázky musí podle jeho slov padnout samozřejmě na valné hromadě SPOV, pokud se však SPOV rozhodne ve své vizi, že bude inteluktuálským klubem, pak by si neměl dělat vlivové ambice na politická rozhodnutí.

"Jestliže se rozhodneme, že se staneme cílevědomou organizací, která mimo jiné bude sloužit malým vesnicím i tím, že za ně bude efektivně lobovat, pak pro to musíme něco udělat, a ne se jenom jednou měsíčně sejít na debatu. Jestliže říkáte, že vznikají krajská uskupení a doporučujete členům Spolku, aby je založili i ve svých krajích, pak proto musíte jako předseda společně s předsednictvem udělat daleko více než-li dosud.

Potřebujete k tomu jenom tři věci: 1.mít schopné lidi

2. mít peníze

3. být tam, kde se rozhoduje. To samozřejmě platí zejména na celostátní úrovni. My jsme ovšem dosud neudělali ani to základní rozhodnutí, tj. neřekli jsme si, co od Spolku očekáváme. Vyzývat jednotlivce k lobování a zejména v době, kdy je vše rozhodnuto, je velmi alibistický postup.

Proto Vás žádám, aby jste jakousi vizi Spolku na předsednictvu projednal. Musím Vám sdělit, že jedním z důvodů. proč jako Obec jsme členem Spolku, je i ten, že od něho očekáváme hájení zájmů malých vesnic, jehož součástí je i efektivní lobování. Za tuto službu jsme i připraveni platit," konstatuje ve svém dokumentu Pospíšil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info