S identifikací se už muselo začít

S identifikací a registrací skotu se už muselo jednou začít. Chceme vstoupit do EU a v členských zemích tato povinnost existuje. Vycházejí zde ze Směrnice č. 92/102/EHS, nařízení Rady č. 820/97/ES, nařízení Evropského parlamentu ve Štrasburku a Rady EU č. 1760/2000. U nás povinnost označovat zvířata vyplývá z veterinárního zákona č. 166/1999 a označovat jatečný skot ušními známkami pak ze zákona o šlechtění a plemenitbě č. 154/2000, a to od letošního 1. ledna.

Josef Holejšovský řekl, že se dohodl s Komorou veterinárních lékařů, že zjistí-li orgán státního veterinárního dozoru na jatkách veterinární osvědčení od soukromého veterinárního lékaře bez uvedení identifikace zvířete, musí dozor tuto skutečnost nahlásit Komoře. Na Komoře pak bude zavedeno s příslušným soukromým veterinářem takové řízení, aby došlo k nápravě.

Státní veterinární správa si uvědomuje všechny těžkosti, které takovouto změnu proti stávající praxi mohou provázet. Nicméně je nutné, aby telata, jalovice, krávy, býčci i býci při přesunech měli s sebou průvodní list a v uších náušnice. Jedinou výjimkou do doby stanovené prováděcí vyhláškou k zákonu 154/2000 jsou býci starší 6 měsíců, kteří nemusejí mít náušnice zavěšeny, ale přiložené s sebou. Toto je však období přechodné.

Na nutnost a způsoby identifikace a registrace skotu se Státní veterinární správa ČR připravovala celý loňský rok, již 7. ledna upozornila okresní a městské veterinární správy dopisem na to, co je potřeba zajistit, v Metodickém pokynu č. 13 je tato skutečnost zopakována.

Je třeba si uvědomit, že zákon o šlechtění a plemenitbě hovoří o průvodním listu skotu, který od 1. ledna 2001 nahrazuje dosavadní průvodní doklad zvířete.

Státní veterinární správa považuje požadavek na evidenci a registraci skotu za věc velmi vážnou, která má v konečném efektu i dopad na zdraví lidí. Tak byla také v EU zamýšlena, a tak je i u nás chápána.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info